Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο αποσκοπεί στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2033 και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έως το 2050

Σύμφωνα με το σχέδιο, η δυναμική της πυρηνικής ενέργειας θα ενισχυθεί, κυρίως μέσω της κατασκευής νέων αντιδραστήρων, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί στο 40% έως το 2030 και στο 60% την επόμενη δεκαετία.

«Το σχέδιο παρουσιάζει μια προοπτική για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα μέχρι το 2030. Μέχρι τότε, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά περίπου ένα δέκατο σε σχέση με σήμερα. Από την άλλη πλευρά, προβλέπουμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα», δήλωσε την Τετάρτη ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου Jozef Síkela.

«Θα σταματήσουμε επίσης να εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα, η παραγωγή του οποίου δεν θα είναι πλέον κερδοφόρα λόγω της τιμής των αδειών εκπομπής ρύπων», πρόσθεσε.

Το 2022, τα εργοστάσια άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας της Τσεχίας την κατέστησαν έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Ωστόσο, η χώρα κινδυνεύει να χάσει αυτή τη θέση και να γίνει εισαγωγέας καθαρής ενέργειας από τους εταίρους της ΕΕ.

«Αυτό θα είναι συνέπεια της αντικατάστασης των ενεργειακών πρώτων υλών, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία εισάγουμε τώρα από χώρες που είναι λιγότερο αξιόπιστες από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Από αυτούς θα πρέπει να προμηθευόμαστε την ηλεκτρική ενέργεια στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, αυτό θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια», εξήγησε ο Síkela.

Παρόλα αυτά, οι τσεχικές πράσινες οργανώσεις προειδοποιούν ότι το νέο σχέδιο δεν είναι επαρκές. Σύμφωνα με την Greenpeace Τσεχίας, το σχέδιο δεν επιτυγχάνει τους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μια άλλη οργάνωση – το Κέντρο Μεταφορών και Ενέργειας – είναι επίσης επιφυλακτική.

«Το σχέδιο εθνικού σχεδίου δεν αξιοποιεί πλήρως το τσεχικό δυναμικό για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Επιπλέον, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εμπλέξει το κοινό στη διαδικασία σύνταξης του εγγράφου, αλλά δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να σχολιάσει καθόλου το σχέδιο», προειδοποίησε ο Štěpán Vizi, εμπειρογνώμονας του Κέντρου Μεταφορών και Ενέργειας.

Το σχέδιο θα αποσταλεί αμέσως στην Επιτροπή της ΕΕ για έγκριση.

(από euractiv.gr)