Λιθουανία: Ενας Δυσλειτουργικός Αισθητήρας Υπεύθυνος για Κατάρρευση Ανεμογεννήτριας

Λιθουανία: Ενας Δυσλειτουργικός Αισθητήρας Υπεύθυνος για Κατάρρευση Ανεμογεννήτριας
energia.gr
Παρ, 20 Οκτωβρίου 2023 - 12:16

Βγήκε το πόρισμα για την κατάρρευση μιας ανεμογεννήτριας GE Vernova στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο 75MW Akmene της Enefit Green στη Λιθουανία, τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Μία από τις ανεμογεννήτριες παρουσίασε δυσλειτουργία με αποτέλεσμα ο πύργος να λυγίσει και η άτρακτος να πέσει στο έδαφος. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε από το ατύχημα, το οποίο συνέβη τον Μάρτιο.

Η Enefit Green ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι "η λεπτομερής ανάλυση των βαθύτερων αιτιών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ένας δυσλειτουργικός αισθητήρας έστειλε λανθασμένες πληροφορίες στον ελεγκτή της ανεμογεννήτριας, γεγονός που οδήγησε σε υπερβολικό φορτίο στη δομή του πύργου και είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της ανεμογεννήτριας".

"Μετά τον εντοπισμό του μηχανισμού αστοχίας, η General Electric εντόπισε και εφαρμόζει πρόσθετα μέτρα προστασίας για να αποτρέψει την επανάληψη του συγκεκριμένου ή παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον", πρόσθεσε η Enefit.

Σύμφωνα με την επιτροπή διερεύνησης του ατυχήματος, το ατύχημα της ολοκληρωμένης εγκατάστασης του αιολικού σταθμού στις συνέβη ξαφνικά, επειδή το φορτίο κατά τη διάρκεια πολλών κύκλων περιστροφής του ρότορα αυξήθηκε σημαντικά και η μηχανική αντοχή των χαλύβδινων φύλλων του πύργου ξεπεράστηκε.

Όταν το χαλύβδινο τοίχωμα λύγισε σε δύο σημεία (ύψους 11 και 72 μέτρων), η σταθερή ισορροπία του πύργου καταστράφηκε, οπότε ο πύργος άρχισε να γέρνει και τελικά η κορυφή με τον ρότορα έπεσε στο έδαφος, στο κοντινό δάσος.

Τα τμήματα μεταξύ των αναδιπλωμένων περιοχών παρέμειναν σχεδόν άθικτα, τα υψηλότερα τμήματα του πύργου αναδιπλώθηκαν εν μέρει όταν έπεσαν, οι συνδέσεις μεταξύ των τμημάτων υπέστησαν ζημιές, ο ανώτερος τεχνολογικός εξοπλισμός υπέστη ζημιές και τα καλώδια, οι σκάλες, τα τεχνικά δίκτυα στο εσωτερικό του πύργου υπέστησαν ζημιές. Δεν εντοπίστηκαν οπτικά ρωγμές στο σκυρόδεμα της θεμελίωσης ή ζημιές στους κοχλίες αγκύρωσης.

Το αιολικό πάρκο Akmene είναι ένα από τα τρία αιολικά πάρκα της Enefit Green που κατασκευάζονται στη Λιθουανία.

Αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες που προμήθευσε η General Electric.

Το αιολικό πάρκο θα παράγει κατ' εκτίμηση 258 γιγαβατώρες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Η κατασκευή του αιολικού πάρκου Akmene ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Η μερική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε φέτος.