Ην. Βασίλειο: Yπεράκτιο Έργο με Σύνθετα Υλικά Εξασφάλισε Νέα Επένδυση Ύψους 4,7 εκατ. λιρών

Ην. Βασίλειο: Yπεράκτιο Έργο με Σύνθετα Υλικά Εξασφάλισε Νέα Επένδυση Ύψους 4,7 εκατ. λιρών
energia.gr
Παρ, 20 Οκτωβρίου 2023 - 13:17

Ένα χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόγραμμα που ενσωματώνει εξαρτήματα από σύνθετα υλικά στην επόμενη γενιά υπεράκτιων ανεμογεννητριών εξασφάλισε νέα επένδυση ύψους 4,7 εκατ. λιρών. Το Joule Challenge επικεντρώνεται στο επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας (TRL) των σύνθετων πύργων για πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες 20MW και στην πορεία προς την αγορά για την τεχνολογία αυτή.

Χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και το χαρτοφυλάκιο καινοτομίας Net Zero (NZIP) ύψους 1 δισ. λιρών, η νέα 18μηνη φάση του προγράμματος ύψους 4,7 εκατ. λιρών φέρνει σε επαφή τη βρετανική κυβέρνηση, εμπειρογνώμονες της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας και την αλυσίδα εφοδιασμού σύνθετων υλικών.

Το Joule Challenge υλοποιείται από το Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult και το National Composites Centre (NCC), μέρος του High Value Manufacturing (HVM) Catapult.

Το έργο έχει ήδη προσφέρει πολύτιμη γνώση, καθώς σκιαγραφεί το φάσμα των δυνητικά σημαντικών πλεονεκτημάτων που καθίστανται δυνατά με τη χρήση σύνθετων υλικών αντί χάλυβα.

Αυτά τα δυνητικά οφέλη περιλαμβάνουν το συνδυασμό μείωσης της μάζας κατά 1500 τόνους με μείωση του κόστους πάνω από 1 εκατ. λίρες για κάθε πύργο, ή περίπου 4% σε σύγκριση με τα βασικά σχέδια από χάλυβα και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διαδικασίας κατασκευής του πύργου.

Η νέα φάση του Joule Challenge θα έχει ως στόχο τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός πύργου από σύνθετα υλικά ύψους 12 μέτρων, ο οποίος θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις δοκιμών του ORE Catapult στο Blyth, όπου θα δοκιμαστούν πολλαπλά στοιχεία μαζί.

Ο Phil Slack, επικεφαλής του τομέα ενέργειας στο Εθνικό Κέντρο Σύνθετων Υλικών, δήλωσε: "Ο σύνθετος πύργος ανεμογεννήτριας που αναπτύχθηκε στο Joule έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην αιολική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Θα μειώσει το κόστος της ενέργειας και τον άνθρακα που συνδέεται με τις ανεμογεννήτριες.

"Αυτό θα επιτρέψει στη βρετανική αλυσίδα εφοδιασμού να εξυπηρετήσει τους κατασκευαστές στροβίλων με ένα ανταγωνιστικό σε κόστος και μάζα προϊόν, το οποίο με τη σειρά του θα δημιουργήσει και θα διατηρήσει ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας.

"Αυτή η νέα φάση του προγράμματος Joule είναι καθοριστική για την απόδειξη αυτής της τεχνολογίας σε κλίμακα".