Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την πώληση της Lukoil Neftochim Burgas, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο στα Βαλκάνια και την οποία διαχειρίζεται η ρωσική εταιρεία Lukoil

Η Lukoil Neftochim Burgas είναι εταιρεία με έδρα σε κράτος μέλος της ΕΕ, η οποία ωστόσο ανήκει στην Litasco SA, εγγεγραμμένη στην Ελβετία, μη κρατική εισηγμένη εταιρεία της Lukoil.

«Είπα ότι υπάρχει ενδιαφέρον, και πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον. Εγώ ο ίδιος έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον σε συζητήσεις με διάφορες εταιρείες. Τα κεντρικά γραφεία της Litasco λένε ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις (για πώληση). Αυτά είναι δύο διαφορετικά στάδια», δήλωσε ο Ντένκοφ.

«Όπως έχουν εξηγήσει, για να γίνουν διαπραγματεύσεις, πρέπει να σταλεί επίσημη επιστολή και στη συνέχεια να ακολουθήσει επίσημο έγγραφο για την έναρξη μιας διαδικασίας. Οι διαπραγματεύσεις είναι μια σχετικά δύσκολη διαδικασία, η οποία πιθανότατα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον», δήλωσε ο Denkov.

Η βουλγαρική κυβέρνηση κατέχει μια χρυσή μετοχή στη Lukoil Neftochim Bulgaria. Αυτό της επιτρέπει συμμετέχει στη γενική συνέλευση των μετόχων για όλα τα βασικά θέματα της εταιρείας. Παράλληλα, η βουλγαρική νομοθεσία δίνει στο κράτος το δικαίωμα να αναλάβει τον έλεγχο του διυλιστηρίου σε περίπτωση απειλής της εθνικής ασφάλειας.

Την Τετάρτη, ο μεγαλομέτοχος της Lukoil Neftochim Burgas αρνήθηκε ότι έχει λάβει προσφορά για την πώληση του διυλιστηρίου Burgas, ή ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πώληση. Η θέση της Litasco SA εστάλη αρχικά στο Bloomberg και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε στο Euractiv.

Την προηγούμενη ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ είχε δηλώσει στους Financial Times ότι η κυβερνητική πίεση προς τις ρωσικές εταιρείες ανάγκασε τη Lukoil να αναζητήσει τρόπο πώλησης του μεγαλύτερου διυλιστηρίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέρος της κρατικής πίεσης προς τη ρωσική εταιρεία ήταν οι νέοι φόροι που επιβλήθηκαν στην εισαγωγή και τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου που περνάει Βουλγαρία, καθώς αυτό χρησιμοποιείται ως κύριο καύσιμο για το διυλιστήριο.

Εν τω μεταξύ, η βουλγαρική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία, αλλά την παρακολουθεί στενά.

Η πώληση της Lukoil Neftochim Burgas συζητείται πολύ έντονα από την εκλογή νέας βουλγαρικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του Euractiv, η καλύτερη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία είναι με έναν μεγάλο Αμερικανό μέτοχο, διότι οι Βούλγαροι παίκτες είναι πολύ μικροί για ένα τόσο μεγάλο διυλιστήριο. Αν και υπάρχει ενδιαφέρον, οι ευρωπαίοι πετρελαϊκοί κολοσσοί δεν θα ήθελαν να εμπλακούν σε μια τέτοια συμφωνία με ρωσικά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα, όμως, η Lukoil δεν εκδηλώνει δημοσίως την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τη βουλγαρική αγορά, ενώ δηλώνει ότι εργάζεται για την εγκατάλειψη του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2024.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα βέβαια είναι το πώς το διυλιστήριο θα εξασφαλίσει αξιόπιστη τροφοδοσία αργού πετρελαίου μέσω των στενών και πώς θα κατασκευαστεί ο αγωγός πετρελαίου μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς χωρίς να υπάρχει ανησυχία ότι θα εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα.

Η Litasco διευκρίνισε ότι δεν έχει ορίσει καμία δημόσια ή ιδιωτική οντότητα να αναζητήσει πιθανούς αγοραστές ή να διαπραγματευτεί την πώληση για λογαριασμό της.

(από euractiv.gr)