Η Ολλανδία θα υπερβεί τον στόχο που έχει τεθεί στον χάρτη πορείας 2023 για την υπεράκτια αιολική ενέργεια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο πρώτος οδικός χάρτης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της χώρας, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά την Ολλανδική Ενεργειακή Συμφωνία που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια, θέτει ως στόχο 4,5 GW εγκατεστημένης ισχύος

έως το τέλος του 2023 - και οι Κάτω Χώρες βρίσκονται καθ' οδόν προς την εγκατάσταση και λειτουργία 4,7 GW στη Βόρεια Θάλασσα τον Δεκέμβριο.

Ο νέος εθνικός στόχος για την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι 21 GW έως το 2030, όπως επιβεβαιώνεται στο πρόγραμμα της Βόρειας Θάλασσας 2022-2027. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι απαραίτητη η ταχεία και οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας τα επόμενα χρόνια.

"Η επίτευξη των 4,5 γιγαβάτ είναι πολλά, δεδομένου ότι μόλις από το 2017 αρχίσαμε να εργαζόμαστε για την κατασκευή μεγάλων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα. Αρχικά, είδαμε μια μείωση της ζήτησης για επιδοτήσεις και στη συνέχεια δεν είδαμε καμία ζήτηση για επιδοτήσεις - και αυτό ήταν μια πραγματική αλλαγή στην αγορά", δήλωσε ο Peter Lambooij, σύμβουλος υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον Ολλανδικό Οργανισμό Επιχειρήσεων (RVO), τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής.

"Η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν απογειώθηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι το 2015/2016, όταν η ολλανδική κυβέρνηση έκανε αλλαγές και αυτό μας οδήγησε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Το πιο σημαντικό είναι ότι αρχίσαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τον χαρακτηρισμό των περιοχών και επίσης αλλάξαμε στοιχεία στα συστήματα διαγωνισμών μας".

Αυτό άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι εργολάβοι είδαν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στις Κάτω Χώρες, ιδίως επειδή η προσέγγιση αυτή συνέβαλε επίσης στον μετριασμό των κινδύνων, στη μείωση του κόστους και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών αγοράς, σύμφωνα με τον Lambooij.

Η βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η τρέχουσα ολλανδική προσέγγιση είναι ο ανταγωνιστικός διαγωνισμός με ένα σύστημα υποβολής προσφορών ανοικτό σε οποιονδήποτε φορέα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων που θέλει να υποβάλει προσφορά για τα δικαιώματα ανάπτυξης για μια συγκεκριμένη τοποθεσία έργου. Το σύστημα έχει εξελιχθεί από τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε στην αρχή, όταν οι κύριες απαιτήσεις περιστρέφονταν γύρω από οικονομικά, εφικτά και τεχνικά κριτήρια.

"Η οικολογία και η ενσωμάτωση του συστήματος έχουν πλέον καταστεί σημαντικά μέρη των προσφορών μας για υπεράκτια αιολικά. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα των διαγωνισμών μας είναι επίσης ένας μοχλός για την Ε&Α και την καινοτομία και ότι ωθεί τόσο την αγορά όσο και εμάς στην κυβέρνηση να σκεφτόμαστε πάντα μπροστά και να είμαστε λίγο σαν επιχειρηματίες οι ίδιοι", δήλωσε ο Peter Lambooij.