Τα βουλγαρικά κόμματα GERB και DPS απείλησαν να διακόψουν αμέσως τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου στο διυλιστήριο Μπουργκάς της Lukoil, ενώ παράλληλα θα παραδώσουν τον επιχειρησιακό έλεγχο της βουλγαρικής επιχείρησής της στην κυβέρνηση

«Πρέπει να εισαγάγουμε το πιο φιλελεύθερο καθεστώς αποθήκευσης καυσίμων και το κράτος θα πρέπει να διορίσει έναν ειδικό εκπρόσωπο (στη Lukoil)», δήλωσε το Σάββατο η Desislava Atanasova,, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB.

Ένας βουλγαρικός νόμος που ψηφίστηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνει στο κράτος το δικαίωμα να διορίσει έναν «ειδικό εμπορικό διαχειριστή» για να αναλάβει τον έλεγχο του διυλιστηρίου της Lukoil Neftochim Bulgaria, όταν υπάρχει απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η Lukoil κατέχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο στα Βαλκάνια στη βουλγαρική πόλη Μπουργκάς και έχει το απόλυτο μονοπώλιο στην ιδιοκτησία των αποθηκών αποθήκευσης καυσίμων στη Βουλγαρία. Σε περίπτωση προσωρινής διακοπής λειτουργίας του διυλιστηρίου, το κράτος δεν θα μπορεί να οργανώσει την εισαγωγή καυσίμων, επειδή η εταιρεία θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Το κράτος έχει, όμως, εκ του νόμου το δικαίωμα να αναλάβει τον έλεγχο των επιχειρήσεων της Lukoil για περίοδο έξι μηνών, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά άλλους έξι μήνες, αν χρειαστεί.

Ο βουλευτής του GERB Delyan Dobrev, ειδικός του κόμματος σε θέματα ενέργειας, πρόσθεσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι παραβιάζεται η παρέκκλιση της ΕΕ. Είπε δηλαδή ότι τα καύσιμα που παράγει η Lukoil από το ρωσικό πετρέλαιο εξάγονται και σε χώρες της ΕΕ, κάτι που παραβιάζει το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η πρωτοβουλία για την αύξηση της πίεσης προς τη Lukoil υποστηρίχθηκε αμέσως από τον συν-επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του DPS, Delyan Peevski, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα θα υποστηρίξει την πρόταση του GERB.

«Η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση θα δείξει με μεγάλη σαφήνεια με ποιανού το μέρος βρίσκονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι συνασπισμοί – με το μέρος των πολιτών και των ευρωατλαντικών ιδεών ή με το μέρος της Lukoil, της Ρωσίας και της χρηματοδότησης του πολέμου κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Peevski.  Ο εν λόγω βουλευτής πρέπει να σημιεωθεί ότι του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του παγκόσμιου νόμου Μαγκνίτσκι με κατηγορίες για διαφθορά, ωστόσο η πολιτική του επιρροή αυξάνεται σαφώς.

Φορολογική πίεση κατά της Lukoil

Ο Peevski λέει ότι η τελωνειακή και φορολογική υπηρεσία θα κληθεί να ενημερώσει το κοινοβούλιο για το τι συμβαίνει στη Lukoil. «Παρακάμπτουν τις κυρώσεις, πληρώνουν τους φόρους τους; Ως μέρος της ευρωατλαντικής πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, θα επιμείνουμε σε αποτελεσματικές, αποφασιστικές και γρήγορες ενέργειες από την εκτελεστική εξουσία», πρόσθεσε ο Peevski.

Το GERB και το DPS δύσκολα θα μπορέσουν να προωθήσουν την πρωτοβουλία στο κοινοβούλιο χωρίς την υποστήριξη ενός τρίτου κόμματος όπως ο σχηματισμός «Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Συνασπισμός Δημοκρατικής Βουλγαρίας».

Κυβερνητικές ανησυχίες

Ωστόσο, η βουλγαρική κυβέρνηση δεν επιθυμεί ενδεχόμενη κρίση στην αγορά καυσίμων. Τον Αύγουστο, η αντικατασκοπεία παρουσίασε έκθεση στον πρωθυπουργό Nikolay Denkov, η οποία προκάλεσε ανησυχίες, καθώς προειδοποιούσε το ενδεχόμενο τερματισμού της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά 25 λεπτά.

Πιο ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες σχετικά με δάνειο ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε η Litasco στη θυγατρική της Lukoil Neftochim Burgas, όπως έμαθε το Euractiv.Το μεγαλύτερο μέρος του δανείου έχει αποπληρωθεί, αλλά αν λήξει η προθεσμία δυνατότητας διακοπής, ο δανειστής θα μπορούσε να κηρύξει έκπτωτο το υπόλοιπο ποσό των 300 εκατομμυρίων δολαρίων και να χρεοκοπήσει το διυλιστήριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Asen Vassilev σχολίασε ότι το κοινοβούλιο αποφάσισε ήδη τον Σεπτέμβριο για το θέμα της διακοπής της προμήθειας ρωσικού αργού πετρελαίου. Ωστόσο, εάν υπάρξει νέα πρόταση, θα συζητηθεί από την κυβέρνηση.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, απάντησε: «Πάντα υπάρχουν διαφορές μεταξύ δύο ανθρώπων – ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στο ίδιο κόμμα ή σε διαφορετικά κόμματα. Αλλά όταν δούμε πραγματικές προτάσεις, θα είναι δυνατόν να σχολιάσουμε κάτι πραγματικό».

Πριν από δύο εβδομάδες, ο υπουργός Οικονομίας Bogdan Bogdanov ανακοίνωσε ότι η Lukoil Neftochim αναμένεται να πληρώσει άλλα 270 εκατ. λέβα σε φόρο επί των κερδών φέτος.

Την ίδια στιγμή, το βουλγαρικό think-tank Center for the Study of Democracy (CSD) διεξήγαγε διάφορες μελέτες που έδειξαν ότι η αναστολή του ρωσικού πετρελαίου για το διυλιστήριο του Μπουργκάς δεν θα προκαλούσε κανένα πρόβλημα, αλλά θα σταματούσε μόνο το υπερκέρδος του Κρεμλίνου από τη βουλγαρική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός σε θέματα ενέργειας του CSD επιλέχθηκε από την κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του κράτους στη διοίκηση της Lukoil Neftochim Bulgaria.

(από euractiv.gr)