Ο αριθμός των επιχειρησιακών έργων παραγωγής καθαρού υδρογόνου παγκοσμίως αναμένεται να διπλασιαστεί τουλάχιστον σε επιπλέον 48 GW τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Pillsbury. Η διεθνής εταιρεία προβλέπει ότι 108 έργα πρόκειται να ξεκινήσουν την παραγωγή του αερίου μέχρι το τέλος του 2028. Ο χάρτης υδρογόνου της Pillsbury διαπίστωσε ότι, παράλληλα με την ισχυρή προβλεπόμενη ανάπτυξη, ο αριθμός των παγκόσμιων έργων παραγωγής υδρογόνου

με μηδενικές και χαμηλές εκπομπές άνθρακα έχει αυξηθεί σημαντικά, με 94 τοποθεσίες που ήδη παράγουν υδρογόνο.

Από το 2021, όταν η Pillsbury δημοσίευσε για πρώτη φορά την έρευνά της, ο αριθμός των παρακολουθούμενων έργων παραγωγής σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50%.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ευρώπη πρωτοστατεί στην ανάπτυξη καθαρού υδρογόνου, με τη Γερμανία να φιλοξενεί 25 από τα ήδη λειτουργικά έργα (ίσο με 27%).

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία φιλοξενούν επτά τοποθεσίες το καθένα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν ανακοινωθεί 326 έργα παραγωγής καθαρού υδρογόνου και βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Αυτό περιλαμβάνει 310 έργα πράσινου υδρογόνου και 16 έργα μπλε υδρογόνου.

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ενέργεια υδρογόνου τα επόμενα πέντε χρόνια, η Αυστραλία βρίσκεται στην πρώτη θέση με σχεδόν 28 GW που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο.

Η Ολλανδία έρχεται στη δεύτερη θέση με σχεδόν 7GW. Ιρλανδία σχεδόν 4GW. και Κίνα και Ισπανία με 2 GW έκαστη.

Η πρόσφατη ανάπτυξη των έργων υδρογόνου ακολουθεί σημαντικές προσπάθειες από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την προώθηση της βιομηχανίας υδρογόνου.

Η ΕΕ ηγήθηκε της επιβάρυνσης παγκοσμίως με τη στρατηγική της για το υδρογόνο που υιοθετήθηκε το 2020.

Οι ΗΠΑ ακολούθησαν το παράδειγμά τους μέσω της εισαγωγής έκπτωσης φόρου καθαρής παραγωγής υδρογόνου μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και ενός προγράμματος κόμβων υδρογόνου μέσω του νόμου για τις επενδύσεις στην υποδομή και τις θέσεις εργασίας (IIJA), ενώ παράλληλα παρουσίασαν την Εθνική Στρατηγική και τον οδικό χάρτη για το καθαρό υδρογόνο.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε τη στρατηγική του για το υδρογόνο το 2021.