Η Ιταλική πολυεθνική Saipem ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες εγκατάστασης για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Neart na Gaoithe (NnG) ισχύος 450 MW, στα ανοιχτά της Σκωτίας. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο NnG, το οποίο βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά από την ανατολική ακτή της Σκωτίας, θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα.

Το 2019, η Saipem ανέλαβε σύμβαση από την Neart na Gaoithe (NnG) Offshore Wind, μια εταιρεία που ανήκει στην EDF Renewables UK και την ESB, το πρώτο της έργο με το κλειδί στο χέρι στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Το αντικείμενο των εργασιών περιελάμβανε τη μηχανική, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) 54 χαλύβδινων μανδύων θεμελίωσης για ισοδύναμο αριθμό γεννητριών ανεμογεννητριών, δύο χαλύβδινων μανδύων θεμελίωσης για τους υπεράκτιους υποσταθμούς, καθώς και τη μεταφορά και εγκατάσταση των σχετικών επιφανειών .

Όλα τα εξαρτήματα σχεδιάστηκαν από τα μηχανολογικά κέντρα της Saipem στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και κατασκευάστηκαν σε ναυπηγεία που ανήκουν στη Saipem που βρίσκονται στο Karimun της Ινδονησίας και στο Arbatax της Ιταλίας.

Ο Matthias Haag, Διευθυντής Έργου της NnG Offshore Wind Limited, δήλωσε: «Αυτό ήταν ένα έργο ορόσημο για όλους τους εμπλεκόμενους και είμαστε ευγνώμονες στη Saipem για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στο να φτάσουν το NnG σε ένα σημείο όπου τώρα εγκαθιστούμε τουρμπίνες και αναμένουμε για την παραγωγή της πρώτης ενέργειας σύντομα και να δούμε το έργο να ολοκληρώνεται στις αρχές του επόμενου έτους».

Η εγκατάσταση των πασσάλων θεμελίωσης ολοκληρώθηκε στα τέλη του καλοκαιριού του 2023 από το πλοίο βαρέως ανυψωτικού Saipem 3000, ενώ το ημι-υποβρύχιο γερανοφόρο πλοίο Saipem 7000 ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του μανδύα.