Οι θυγατρικές της QatarEnergy και της ιταλικής Eni υπέγραψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ενεργειακή εταιρεία του κράτους του Κόλπου

Ως μέρος της συμφωνίας, το LNG θα παραδοθεί στην FSRU Italia, μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην περιοχή της Τοσκάνης της Ιταλίας, όπως αναφέρει η QatarEnergy σε δελτίο τύπου.

Η συμφωνία πώλησης και αγοράς θα καλύπτει την προμήθεια έως και 1 εκατομμυρίου τόνων LNG ετησίως. Οι παραδόσεις LNG αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026 για μία περίοδο 27 ετών και θα προέρχονται από την κοινοπραξία μεταξύ της QatarEnergy και της Eni, η οποία συμμετέχει στο έργο επέκτασης του North Field East του Κατάρ.

Ο Saad Sherida Al-Kaabi, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, και ο Claudio Descalzi, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, υπέγραψαν τη συμφωνία κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα παρουσία ανώτατων στελεχών και των δύο εταιρειών.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Al-Kaabi δήλωσε ότι το Κατάρ κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας του με την Eni, το οποίο θα ενισχύσει την αμοιβαία συνεργασία τους.

«Η συνεργασία μας με την Eni έχει αποφέρει καρποφόρα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων LNG μέσω του τερματικού σταθμού LNG Fluxys στο λιμάνι Zeebrugge του Βελγίου και έργων ερευνών εξόρυξης σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η συμφωνία βασίζεται περαιτέρω στην πρώτη είσοδο της Eni στον τομέα του upstream στο κράτος του Κατάρ μέσω της συνεργασίας μας στο ιστορικό έργο επέκτασης του North Field East», όπως πρόσθεσε.

«Μαζί, θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε δέσμευση στις ευρωπαϊκές αγορές γενικά, και στην ιταλική αγορά ειδικότερα. Από το 2009, το LNG του Κατάρ φθάνει στον τερματικό σταθμό LNG της Αδριατικής στη βόρεια Αδριατική για να καλύψει περισσότερο από το 10% των αναγκών της Ιταλίας σε φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο Al-Kaabi.

Η Eni, με μερίδιο 3,125%, είναι εταίρος στο έργο επέκτασης του North Field East με 32 εκατομμύρια τόνους ετησίως.