Εως τώρα λάμβαναν επίδομα θέρμανσης όσοι χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο. Ολοι οι υπόλοιποι όμως, και είναι πάρα πολλοί, που επέλεγαν ηλεκτρικές συσκευές (κλιματιστικά, σόμπες, αερόθερμα κ.λπ.) για να να ζεσταθούν δεν έπαιρναν τίποτα, εκτός φυσικά από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Τώρα το ΥΠΕΝ αναμένεται να ανακοινώσει, εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα, επίδομα θέρμανσης και για όσους 

επιλέξουν να θερμανθούν φέτος με ηλεκτρικό ρεύμα, αρκεί να μην πάρουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια, το νέο βοήθημα δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα ακολουθήσει τα κριτήρια του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο όταν δεν θα υπάρχουν πια και οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα που ισχύουν σήμερα.  

Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100-800€ και οι ωφελημένοι θα είναι: 

-Άγαμοι με εισόδημα έως 16.000€ 

-Έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000€ 

-+5.000 για κάθε παιδί 

-Ακίνητη περιουσία έως 200.000€ για τον άγαμο και 300.000€ για τους έγγαμους. 

Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα είναι περίπου 1-1,5εκατομμύρια οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα με την προϋπόθεση ότι δεν θα πάρουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Το κονδύλι κυμαίνεται σε 150-200εκατ€ και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης που χρηματοδοτεί και τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 

Επίσης υπό εξέταση είναι και η ένταξη στο επίδομα και όσων χρησιμοποιούν ως μέσο θέρμανσης το φυσικό αέριο.  

Παράλληλα η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι εφόσον οι τιμές του ρεύματος εκτοξευθούν όπως και πέρυσι σε δυσθεώρητα επίπεδα είναι έτοιμη να παρέμβει. 

Στις ανακοινώσεις πάντως του ΥΠΕΝ την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός από το επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος, θα περιλαμβάνονται και πρόνοιες τόσο για τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αλλά και για όσους θεωρούνται ότι μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια που είναι μια κατηγορία πολιτών πολύ μεγαλύτερη από τους πιο οικονομικά αδύναμους .