Την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία της ποιότητας του αέρα που εισπνέουμε, καθώς –όπως αποδείχθηκε– ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης των ιών και των διαφόρων παθογόνων ουσιών από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με αερομεταφορά των εισπνεόμενων σταγονιδίων – μικροσωματιδίων

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται μεγάλης σημασίας η αποστείρωση του αέρα και η παρακολούθηση των δεικτών του, ειδικά σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό ανθρώπων, πρώτα και κύρια σε νοσοκομεία και άλλους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, αλλά και σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ανάγκη καθαρού και ποιοτικού αέρα προφανώς δεν παύει μετά την πανδημία – είναι μια πρόκληση διαρκείας.

Για να ανταποκριθούν στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, επιστήμονες του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) προχώρησαν σε έρευνα για να βρεθεί μια κατάλληλη συσκευή αποστείρωσης του αέρα. «Ξεκινήσαμε την έρευνα το καλοκαίρι του 2021, όταν διαπιστώθηκε η μεγάλη σημασία που έχει η ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Είχαμε δει πως διάφορες τεχνολογίες που βρίσκονταν σε ισχύ ή διαφημίζονταν ως λύση, παρουσίαζαν σημαντικές ανεπάρκειες. Κάποιες είχαν μέτρια παροχή αέρα ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα τα παθογόνα σωματίδια να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αιωρούμενα στον χώρο. Αλλες είχαν μικρή ταχύτητα του αέρα εξόδου, με αποτέλεσμα η ανακύκλωση να γίνεται μόνο κοντά και γύρω στη συσκευή. Ενώ κάποιες τεχνολογίες δεν σημειώνουν υψηλή απόδοση στην εξόντωση των παθογόνων», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Νικολαΐδης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΑΔΑ.

Επειτα από εργασία μηνών, στα μέσα του 2022, η ερευνητική ομάδα διαμόρφωσε μια νέα τεχνολογία. Οπως λένε οι ερευνητές, διαθέτει μοναδική διάταξη αποστείρωσης με πρωτοποριακά υλικά (φίλτρο HEPA από ίνες βοριούχου υάλου), διαθέτει μεγάλη γωνία για να ακτινοβολείται όλη η επιφάνεια του φίλτρου από υπεριώδη ακτινοβολία τύπου C (UVC) και χρησιμοποιεί το φαινόμενο της περίθλασης της UVC ακτινοβολίας μέσω ενός διαφράγματος από νανοΐνες χαλαζία έτσι ώστε να ενισχύεται η έντασή της.

Σε βαγόνι μετρό

Η τεχνολογία αυτή δοκιμάστηκε από το τμήμα ποιοτικού ελέγχου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. «Πραγματοποιήθηκε μέτρηση σε βαγόνι του μετρό, με όγκο περίπου 100 κυβικά μέτρα, όπου διαπιστώθηκε πως το μικροβιακό φορτίο ελαττώθηκε κατά 90% μέσα σε 15 λεπτά. Επίσης, πραγματοποιήθηκε δυναμική μέτρηση σε ΜΕΘ COVID-19, μεγέθους περίπου 80 κυβικών μέτρων, με την παρουσία τριών ασθενών, όπου σημειώθηκε μείωση του μικροβιακού φορτίου κατά 70% εντός μιας ώρας», σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα της μέτρησης στη ΜΕΘ δημοσιεύθηκαν στο διεθνές περιοδικό ClinicSearch.

Μετά και απ’ αυτές τις μετρήσεις, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής χρηματοδότησε παραπέρα την έρευνα. Η νέα, πολλά υποσχόμενη, τεχνολογία κατοχυρώθηκε με διπλώματα ευρεσιτεχνίας (ελληνικό και διεθνές), ενώ οι ερευνητές μαζί με ιδιωτική εταιρεία του κλάδου και άλλους επιχειρηματίες ίδρυσαν την εταιρεία – τεχνοβλαστό Uvitronics, η οποία πλέον κατασκευάζει και διαθέτει στην αγορά τη συσκευή UVC Ultrapure.

«Πρόκειται για ένα παράδειγμα άμεσης ανταπόκρισης της επιστημονικής κοινότητας σε μια κοινωνική ανάγκη, με έρευνα που μετατρέπεται σε συσκευή χρήσιμη για τους πολίτες. Η UVC Ultrapure είναι πιστοποιημένη και πατενταρισμένη, έχει την υποστήριξη του ΠΑΔΑ και είναι ελεγμένη από το Ινστιτούτο Παστέρ, ενώ έχει χαμηλό κόστος αγοράς συγκριτικά με άλλες επιλογές», υπογραμμίζει ο κ. Νικολαΐδης. Η UVC Ultrapure μπορεί να τοποθετείται στον χώρο που θέλουμε να καθαρίσουμε τον αέρα, διαθέτει τροχήλατη βάση, συσκευή που ελέγχει διαρκώς την ποιότητα του αέρα, καθώς και δυνατότητα τηλεχειρισμού.


φωτό: Ο Γιώργος Νικολαΐδης (αριστερά), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ο Ιωάννης Ράμπιας από το Ινστιτούτο Παστέρ, με την ελληνικής ευρεσιτεχνίας συσκευή καθαρισμού του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")