Το κροατικό Υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης ανακοίνωσε, χθες, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον Δεκέμβριο του 2022, για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε έξι πεδία

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, υπεβλήθησαν συνολικά 16 προσφορές για πέντε από τα έξι πεδία από 11 διαφορετικούς πλειοδότες, προερχόμενους από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κροατία, Σουηδία και Τουρκία. Οι ανάδοχοι ανά πεδίο είναι οι ακόλουθοι:

-Για τα πεδία ‘Leščan’ και ‘Međimurje 5’ η κροατική εταιρεία υδρογονανθράκων INA

-Για τα πεδία ‘Pčelić’ και ‘Sječe’ η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία IGeoPen

-Για το πεδίο ‘Kotoriba’ η τουρκικών συμφερόντων Viola Energy Generation (ιδιοκτησίατης Soyak Enerji).

Δεν υπεβλήθη καμία προσφορά για το πεδίο ‘Ferdinandovac’.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ο Κροάτης Υπουργός Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, D. Filipović, σημείωσε ότι η αξιοποίηση του γεωθερμικούδυναμικού αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ενέργειαςκαι της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Το γεωθερμικό δυναμικό των προαναφερθέντων πεδίων υπολογίζεται από το κροατικό Υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης ότι ανέρχεται σε 600.000 MWh. Βάσειτων όρων του διαγωνισμού, προβλέπεται η πραγματοποίηση 21 γεωτρήσεων, με τοσυνολικό κόστος των ερευνητικών εργασιών να ανέρχεται σε 191,7 εκ. ευρώ. Σύμφωναμε εκτιμήσεις ειδικών, το γεωθερμικό δυναμικό των πεδίων εντοπίζεται σε παλαιότεραπηγάδια που δημιουργήθηκαν για σκοπούς έρευνας και εκμετάλλευσηςυδρογονανθράκων, γεγονός το οποίο μειώνει τον κίνδυνο και το κόστος για τουςεπενδυτές.