Βουλγαρία: Η Ελλάδα Ζήτησε να Αγοράσει την Ηλεκτροπαραγωγή του Κοζλοντούι για 20 Χρόνια

Βουλγαρία: Η Ελλάδα Ζήτησε να Αγοράσει την Ηλεκτροπαραγωγή του Κοζλοντούι για 20 Χρόνια
energia.gr
Πεμ, 26 Οκτωβρίου 2023 - 18:00

Η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκίνησε την κατασκευή της Μονάδας 7 στον Πυρηνικό Σταθμό του Κοζλοντούι, χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία που είναι μοναδική στην Ευρώπη και με αρχική κρατική επένδυση 250 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντενκόφ. Τον περασμένο Ιούλιο, εξάλλου, μετά από συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ντένκοφ είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα επιβεβαίωσε 

το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, με εναλλακτική επιλογή να συνάψει 20ετές συμβόλαιο για την αγορά της ηλεκτροπαραγωγής του.

Η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει νέα τεχνολογία προερχόμενη από την αμερικανική πυρηνική εταιρεία Westinghouse, η οποία ελπίζει να εισέλθει στην αγορά της ΕΕ μέσω του βουλγαρικού πρότζεκτ. Υπάρχουν επί του παρόντος μόνο δύο πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν την τεχνολογία AP1000 της Westinghouse – ένας στην Κίνα και ο άλλος στις ΗΠΑ, ενώ η Ουκρανία έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με αναφορές, η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου το 2033 για το εργοστάσιο των 1150 μεγαβάτ μπορεί να είναι λίγο αισιόδοξη και πιθανότατα αυτό θα ολοκληρωθεί το 2035. Αν και η κρατική συμμετοχή έχει δημοσιοποιηθεί, προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συνολική τελική αξία του εργοστασίου. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι ο υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιλέξει με διαφάνεια έναν ανάδοχο για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Σήμερα, η μονάδα στην πόλη Κοζλοντούι στον ποταμό Δούναβη βασίζεται σε δύο σοβιετικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν αμερικανικά και γαλλικά πυρηνικά καύσιμα στο μέλλον. Παράλληλα, η βουλγαρική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κατασκευή του 8ου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι, επίσης με την τεχνολογία AP1000. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κατασκευαστικές δραστηριότητες των δύο νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να πραγματοποιηθούν παράλληλα και ο δεύτερος θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο έως τρία έτη μετά τον πρώτο.

Ο Ντένκοφ χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης μία από τις σημαντικότερες που θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Όπως τόνισε, η τεχνολογία που επέλεξε η Βουλγαρία για αυτούς τους αντιδραστήρες είναι μοναδική: «Επιτρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει η ισχύς των αντιδραστήρων, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερή διαχείριση του ενεργειακού συστήματος». Η ικανότητα γρήγορης μείωσης και αύξησης της πυρηνικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικές δυναμικότητες, συμπληρωματικές προς τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τους όρους της Πράσινης Συμφωνίας.