Οι φόροι αλληλεγγύης της Μαδρίτης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που εφαρμόστηκαν πέρυσι για να αμβλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 2,9 δισ. ευρώ- ποσό μεγαλύτερο κατά 400 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί- ανέφερε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών María Jesús Montero.

Τα θετικά νούμερα που επιτεύχθησαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνασπισμού -του PSOE (S&D) και του αριστερού σχηματισμού Unidas Podemos- «τα κατάφερε σωστά όχι μόνο στα νούμερα (τη μορφή των δύο φόρων) αλλά και με την επιλογή (τις προσδοκίες)», δήλωσε η Montero.

Και οι δύο ειδικές εισφορές, οι οποίες ισχύουν από τον Ιανουάριο, φορολογούν το περιθώριο διαμεσολάβησης των μεγάλων τραπεζών και τα έσοδα από μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.

Οι φόροι αυτοί έχουν εισπραχθεί σε δύο ξεχωριστές δόσεις. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξήγησαν την Τετάρτη ότι η δεύτερη δόση, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, εισέπραξε 1,453 δισ. ευρώ (827 εκατ. ευρώ από τον ενεργειακό φόρο και 626 εκατ. ευρώ από τον τραπεζικό φόρο), ανεβάζοντας το ετήσιο σύνολο στα 2,908 δισ. ευρώ (1,644 δισ. ευρώ από τον ενεργειακό φόρο και 1,263 δισ. ευρώ από τον τραπεζικό φόρο).

Η επενδυτική συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τρίτη από το PSOE και τον Sumar προβλέπει τη διατήρηση και των δύο φόρων και την επέκτασή τους πέραν της αρχικά προβλεπόμενης διετούς περιόδου.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του PSOE και του Sumar, εάν ανλάβει τελικά τα ηνία, αναμένεται να προβεί πιθανότατα σε αλλαγές και προσαρμογές και στους δύο έκτακτους φόρους ώστε να επιτύχει «υψηλότερη απόδοση», δηλαδή μεγαλύτερα έσοδα, δήλωσε η Montero στην Cadena SER την Τετάρτη.

Η αρχή «όποιος κερδίζει περισσότερα πληρώνει περισσότερα»

Για να υπερασπιστεί την επέκταση και των δύο εισφορών, η Montero υπενθύμισε ότι τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ισπανίας, όπως μεταξύ άλλων η Banco Santander και η BBVA, και οι μεγάλες εταιρείες του ενεργειακού τομέα, όπως η Iberdrola, η Repsol και η Naturgy, έχουν σημειώσει κέρδη ρεκόρ και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα.

Σχεδόν συμπτωματικά με τη ραδιοφωνική συνέντευξη της υπουργού, η Banco Santander ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι είχε κέρδη 8.143 εκατ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο, 11% περισσότερα από ό,τι το 2022: το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της.

Μερικές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και ορισμένες μεγάλες ισπανικές τράπεζες έχουν καταθέσει προσφυγές στα δικαστήρια στην προσάθειά τους να καταργήσουν και τους δύο φόρους.

Παρά τη νομική αυτή αμφισβήτηση, η υπουργός επανέλαβε ότι είναι βέβαιη ότι η εκτελεστική εξουσία θα κερδίσει όλες τις προσφυγές και ότι και τα δύο μέτρα θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν.

«Ελπίζω ότι η δικαιοσύνη θα μας δικαιώσει. Νομοθετούμε στη βάση της ασφάλειας δικαίου. Πάντα λέγαμε ότι είναι λογικό για όσους έχουν περισσότερα να συνεισφέρουν περισσότερα. Είναι να συνεισφέρουν στο κοινό καλό. Φαίνεται ότι έχουμε δίκιο», δήλωσε η Montero στην Cadena SER την Τετάρτη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Montero εξήγησε ότι οι δύο αυτοί φόροι, μαζί με τον «φόρο αλληλεγγύης» για τις μεγάλες περιουσίες (άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ), αποσκοπούν στην προώθηση της «φορολογικής δικαιοσύνης» και στην καταπολέμηση της ανισότητας στη χώρα.

 

euractiv.gr