Η Siemens Energy Aναζητά Kρατικές Eγγυήσεις Kαθώς οι Προβληματικές Ανεμογεννήτριες την Πληγώνουν

Η Siemens Energy Aναζητά Kρατικές Eγγυήσεις Kαθώς οι Προβληματικές Ανεμογεννήτριες την Πληγώνουν
energia.gr
Παρ, 27 Οκτωβρίου 2023 - 12:05

Η Siemens Energy βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει εγγυήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για μακροπρόθεσμα έργα, αφού προειδοποίησε ότι οι απώλειες στις προβληματικές επιχειρήσεις ανεμογεννητριών της θα ήταν μεγαλύτερες από τις προβλέψεις. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Dax εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη 

ότι χρειαζόταν backstops για έργα καθώς η οικονομική εικόνα στις δραστηριότητές της στις ανεμογεννήτριες επιδεινώνεται. Τον Ιούνιο, ο όμιλος είπε ότι η γενική επισκευή του τμήματος, το οποίο έχει πληγεί από τεχνικές ατυχίες, θα κόστιζε 1 δισ. ευρώ.

Χωρίς τις εγγυήσεις, ένα χαρτοφυλάκιο έργων καθαρής ενέργειας ύψους 110 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η εταιρεία θα τεθεί σε κίνδυνο, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας που εδρεύει στο Μόναχο.

Σε ανακοίνωσή της, η Siemens Energy ανέφερε ότι αξιολογεί επίσης μέτρα για «ενίσχυση του ισολογισμού της», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, και βρίσκεται σε συνομιλίες τόσο με τις τράπεζες όσο και με την κυβέρνηση.

Οι μετοχές της Siemens Energy υποχώρησαν 35 τοις εκατό στα 6,87 ευρώ, επεκτείνοντας την απότομη πτώση τους από τον Ιούνιο, όταν αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά η πλήρης κλίμακα των τεχνικών προβλημάτων που επηρεάζουν τα έδρανα και τους ρότορες στις τουρμπίνες.

«Η επιχείρησή τους στην wind είναι σε πλήρη αταξία», δήλωσε ο William Mackie, επικεφαλής της έρευνας κεφαλαιουχικών αγαθών στο Kepler Cheuvreux. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευκαιρίες της εταιρείας για χρηματοδότηση μειώνονται λόγω κρίσης εμπιστοσύνης σε μέρη της οικονομικής προοπτικής της επιχείρησης».

Η αποκάλυψη της Siemens Energy ότι προσπαθεί να ενισχύσει τον ισολογισμό της «ανοίγει την πόρτα στην κερδοσκοπία ότι θα αναζητήσουν πολλαπλά πιθανά μέτρα για την ενίσχυση του κεφαλαίου, κάτι που φυσικά δημιουργεί μια βίαιη αντίδραση στην αγορά μετοχών», πρόσθεσε ο Mackie.

Η κρίση στην επιχείρηση αιολικής ενέργειας, γνωστή ως Siemens Gamesa και την οποία η Siemens Energy ανέλαβε την πλήρη ιδιοκτησία μόλις πέρυσι, έρχεται καθώς η ευρύτερη αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει την έλξη των υψηλότερων επιτοκίων και του αυξημένου κόστους.

Ενώ η Siemens Energy έχει αποκαλύψει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τα τεχνικά ελαττώματα που ταλαιπώρησαν τους στρόβιλους, άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι τα προβλήματα σχετίζονταν με τον κορυφαίο στρόβιλο 5.X της εταιρείας, μαζί με τον προκάτοχό του, τον 4.X, που εισήλθε στο αγορά μεταξύ 2017 και 2019.

Τον Αύγουστο, η Siemens Energy προειδοποίησε ότι αναμένει να υποχωρήσει 4,5 δισ. ευρώ φέτος. Η αιολική επιχείρηση έχει αναστείλει τη λήψη παραγγελιών για ορισμένους χερσαίους στρόβιλους και είναι πιο επιλεκτική στην ανάληψη υπεράκτιων συμβάσεων, ανέφερε η εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Μπρουχ περιέγραψε ως «πικρή» στιγμή την αποκάλυψη από την εταιρεία τον Ιούνιο για τη σοβαρότητα της κρίσης.

Άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε την Πέμπτη ότι η επιδείνωση της εικόνας στον κλάδο της αιολικής ενέργειας είχε απασχολήσει τους δανειστές. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «στενές συζητήσεις» με την εταιρεία.

Ο όμιλος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δραστηριότητές του σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια ήταν σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους φέτος, χάρη στην «εξαιρετική απόδοση». Η Siemens Energy κατασκευάζει επίσης τουρμπίνες για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, μετασχηματιστές ηλεκτρικού δικτύου και ηλεκτρολύτες.

Αλλά η Siemens Gamesa έχει αποδειχθεί μια καταστροφική κληρονομιά. Η Siemens Energy αποσχίστηκε από τον γερμανικό βιομηχανικό όμιλο Siemens το 2020, μια συναλλαγή που της παρέδωσε το 67% των μετοχών της Siemens Gamesa.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, η Siemens Energy εξαγόρασε τους μετόχους μειοψηφίας στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, παίρνοντας τον πλήρη έλεγχο τον επόμενο μήνα. Η Siemens εξακολουθεί να έχει μερίδιο 25% στη Siemens Energy.

Η βαθύτερη κρίση στη Siemens Energy έρχεται αφότου η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο μήνα προσδιόρισε την πρόσβαση σε επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις ως μείζον πρόβλημα για ολόκληρο τον τομέα της αιολικής ενέργειας στην ετήσια ομιλία της για την «κατάσταση της ένωσης».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή της ΕΕ παρουσίασε το νέο «πακέτο μέτρων αιολικής ενέργειας» που περιλαμβάνει μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.