Η σουηδική πολυεθνική Vattenfall ανέφερε ζημία 2 δισ. Skr (169 εκατ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο του 2023 και τα υποκείμενα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν στα 900 εκατ. Skr. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές της Vattenfall μειώθηκαν κατά περίπου 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Το κέρδος για την περίοδο ήταν επιπλέον της επίδρασης από τις χαμηλότερες τιμές

ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάστηκε επίσης αρνητικά από την αποτίμηση των συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, όπου αντίθετα είχαμε μεγάλη θετική επίδραση πέρυσι», δήλωσε ο Vattenfall.
Τα κέρδη για τους πρώτους εννέα μήνες ανήλθαν σε 4,7 δισ. Skr (17 δισ. Skr).

Το χαμηλότερο αποτέλεσμα εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις από την απομείωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το δεύτερο τρίμηνο και το γεγονός ότι η αποτίμηση των συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων είχε μεγάλη θετική, αν και προσωρινή, επίδραση στα κέρδη για την περίοδο του 2022.

Το υποκείμενο λειτουργικό κέρδος ανήλθε σε 15,5 δισ. Skr (22,5 δισ. Skr).

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Vattenfall, Anna Borg, δήλωσε: «Αναφέρουμε μεγαλύτερη συνεισφορά τόσο από τη θερμότητα όσο και από τις επιχειρήσεις πελατών.

«Περισσότεροι πελάτες επιλέγουν το Vattenfall και χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η πλειοψηφία τους επιλέγει συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ορυκτά.

«Ωστόσο, τα κέρδη επηρεάστηκαν κυρίως από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και από τη χαμηλότερη παραγωγή από υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια».