Να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες ήσαν συνεχείς οι εξελίξεις στον πετρελαϊκό κλάδο μετά τις δύο πρόσφατες μεγάλες χωριστές συμφωνίες δεκάδων δις δολαρίων από Chevron και ExxonMobil, που θυμίζουν το μεγάλο γύρο εξαγορών που είχε εκδηλωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τότε είχαν δημιουργηθεί οι σημερινοί όμιλοι-κολοσσοί από τις συνενώσεις των BP-Amoco, Exxon-Mobil και Chevron-Texaco.
Πλέον, μετά την εξαγορά της Hess από τη Chevron έναντι 53 δις δολ και αυτή της Pioneer Natural Resources από την ExxonMobil έναντι 60 δις δολαρίων, πηγές της αγοράς μας πληροφορούν ότι ετοιμάζονται τουλάχιστον ακόμη δύο νέα ντιλ, αφού οι πετρελαϊκές σπεύδουν να διασφαλίσουν κοιτάσματα για τις επόμενες δεκαετίες ώστε να μπορούν να καλύψουν τη μαζική ζήτηση. Πολύφερνη νύφη είναι οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου, όπως οι Hess και Pioneer, οι οποίες έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Λεκάνη Permian των ΗΠΑ.
Τα νέα μεγάλα deals των πετρελαίων
Οι συνομιλίες για νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η Devon Energy, που αποτελεί μια ακόμη από τις μεγάλες πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στη Λεκάνη Permian του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού, φέρεται να εξετάζει σχέδια που περιλαμβάνουν τις εταιρείες Marathon Oil και CrownRock, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η εταιρεία παραγωγός φυσικού αερίου Chesapeake Energy, από την πλευρά της, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Southwestern Energy, σύμφωνα με το Reuters.
Επίσης ο κολοσσός ConocoPhillips θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη δυνητικός αγοραστής. Από την πλευρά τους, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα (στην περίφημη πορεία προς το NetZero 50), όπως η BP και η Shell, δείχνουν λιγότερο διατεθειμένες να μπουν κι αυτές στο παιχνίδι των εξαγορών, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Εν όψει της φθίνουσας «δεξαμενής» αποθεμάτων ποιοτικού πετρελαίου από σχιστόλιθο και του περιορισμένου αριθμού σημαντικών στόχων στην παραγωγική λεκάνη Permian, οι ενεργειακές εταιρείες εξετάζουν τη σύναψη νέων συμφωνιών, ανέφεραν πληροφορίες από την αμερικανική εφημερίδα.
Οι εταιρείες Occidental Petroleum, Devon Energy και Diamondback Energy είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών στο Permian και είναι αρκετά μεγάλες ώστε να είναι και δυνητικός στόχος εξαγοράς ή οι ίδιες να είναι αγοραστές.
Αντιδράσεις OPEC και βιομηχανίας κατά του IEA
Αναφερόμενος στο νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν πιστεύει ότι η επιστροφή των πετρελαϊκών μεγα-συμφωνιών (mega deals) είναι «απόδειξη» ότι «οι υδρογονάνθρακες είναι εδώ για να μείνουν». Η άποψή του, την οποία συμμερίζονται πολλοί στον τομέα του πετρελαίου, είναι ότι, όταν η Chevron και η ExxonMobil πρόκειται να επενδύσουν συνολικά 120 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της Hess και της Pioneer, πιστεύουν ότι η ζήτηση πετρελαίου δεν κινδυνεύει με κάμψη.
«Δεν νομίζω ότι κάποιος θα αγόραζε ένα περιουσιακό στοιχείο που θα πρέπει να το παγώσει και να μην το χρησιμοποιήσει», είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ σε πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο στη Σαουδική Αραβία. Από την άλλη πλευρά, ο Mike Wirth, διευθύνων σύμβουλος της Chevron, λέει ότι δεν βλέπει επικείμενη αιχμή στη ζήτηση πετρελαίου, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ρεαλιστή, και αντίθετο στους περιβαλλοντικούς ιδεολόγους.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο θεματοφύλακας του πετρελαίου της Δύσης, δεν έχει «απόλυτο δίκιο» ότι όλα τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα παρουσιάσουν αιχμή της ζήτησης (peak oil) πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με τον Wirth. «Μπορείτε να φτιάξετε σενάρια, αλλά ζούμε στον πραγματικό κόσμο και πρέπει να διαθέσουμε κεφάλαια για να ανταποκριθούμε στις πραγματικές απαιτήσεις του κόσμου», δήλωσε στους Financial Times τον περασμένο μήνα.
Ο OPEC, στον οποίο κυριαρχεί όλο και περισσότερο η Σαουδική Αραβία, προέβλεψε πριν από δύο εβδομάδες ότι βάσει των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί, αντί να κορυφωθεί, η ζήτηση πετρελαίου μέχρι το 2030 θα αυξηθεί κατά περίπου 15% από τώρα έως το 2045, για να φτάσει τα 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τα μέλη του OPEC κατηγορούν ανοιχτά τον IEA ότι έχει πολιτικοποιηθεί πλήρως και με τις δηλώσεις στελεχών του έχει πυροδοτήσει την αστάθεια στην αγορά πετρελαίου.
Για μια βιομηχανία που έχει χτυπηθεί πολλαπλά τα τελευταία χρόνια, από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές έως αβέβαιους επενδυτές, που δεν είναι σίγουροι για το μακροπρόθεσμο μέλλον της και κεντρικούς τραπεζίτες που, αντί να ασχολούνται με τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την επίβλεψη λειτουργίας των εμπορικών τραπεζών, αναζητούν ένα νέο ρόλο ως “σωτήρες της βιόσφαιρας” από μία επικείμενη οικολογική καταστροφή, είναι σίγουρα πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη.