Η κατασκευή μιας νέας πυρηνικής μονάδας προχώρησε με την αποδοχή δεσμευτικών προσφορών από την αμερικανοκαναδική Westinghouse, τη γαλλική EDF και την κορεατική εταιρεία KHNP, ανακοίνωσε ο διευθυντής του τμήματος Νέας Ενέργειας της ČEZ, Tomáš Pleskač. Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό Dukovany, ο οποίος ανήκει στην κρατική εταιρεία ČEZ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον και των τριών υποψηφίων για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τσεχική Δημοκρατία. Είδαμε προσεκτική προετοιμασία από όλους τους υποψήφιους από τότε που ξεκίνησε ο διαγωνισμός τον περασμένο Μάρτιο», δήλωσε ο Pleskač.

«Τώρα θα αξιολογήσουμε τις προσφορές και, σύμφωνα με τη σύμβαση με το κράτος, θα υποβάλουμε την έκθεση αξιολόγησης στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου και στη συνέχεια στην τσεχική κυβέρνηση για τελική έγκριση», πρόσθεσε ο Pleskač.

Η Westinghouse, η EDF και η KHNP ήταν οι μόνες εταιρείες που μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση, καθώς καμία άλλη δεν πληρούσε τις τσεχικές απαιτήσεις. Οι τελευταίες περιλάμβαναν την απαγόρευση υποβολής αιτήσεων στον διαγωνισμό σε ρωσικές και κινεζικές εταιρείες, μετά από προηγούμενη απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, οι συμβάσεις με τους επιλεγέντες πλειοδότες θα πρέπει να συναφθούν εντός του επόμενου έτους, ενώ η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2029.

Η ČEZ αναμένει ότι η νέα μονάδα θα είναι έτοιμη για δοκιμές ήδη από το 2036, αν και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση, καθώς πολλά έργα πυρηνικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις.

«Η μελλοντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα βασίζεται σε ανανεώσιμες και πυρηνικές πηγές ενέργειας. Το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή θα είναι περίπου 40% μέχρι το τέλος του 2030. Πρόκειται για μια σταθερή και χωρίς εκπομπές ρύπων πηγή, ένα σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας της Τσεχικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela.

Το 2022, η πυρηνική ενέργεια παρήγαγε το 37% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, ενώ ο άνθρακας αντιπροσώπευε το 48%.

Με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην Τσεχία να έχει προγραμματιστεί για το 2033, τρία χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του νέου πυρηνικού σταθμού, η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

euractiv.gr