Η Ουκρανία σπεύδει να ενισχύσει την ενεργειακή της υποδομή ενόψει του χειμώνα, καθώς μια ανανεωμένη ρωσική εναέρια εκστρατεία αρχίζει να επιστρέφει στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, επιδιώκοντας να αφήσει τον λαό της στο σκοτάδι και στο κρύο. Το καλοκαίρι η Ρωσία στόχευσε σε μεγάλο βαθμό τα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας και τις υποδομές εξαγωγής σιτηρών. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι επιθέσεις με πυραύλους

και μη επανδρωμένα αεροσκάφη άρχισαν και πάλι να επικεντρώνονται στις ενεργειακές υποδομές, όπως έκαναν πέρυσι όταν προκάλεσαν διακοπές ρεύματος για μέρες. Αυτή τη φορά το Κίεβο είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Σε έναν κρίσιμο υποσταθμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια Ουκρανία, έχει ανεγερθεί ένας τοίχος από τσιμεντόλιθους για την προστασία των μετασχηματιστών. Κυλινδρικοί κλωβοί γεμάτοι με βράχους ή άμμο, εμφανίστηκαν γύρω από έναν άλλο κοντινό υποσταθμό, η θέση του οποίου δεν μπορεί να αποκαλυφθεί λόγω των κανόνων ασφαλείας εν καιρώ πολέμου.

«Το ονομάζουμε παθητική προστασία», δήλωσε στους FT ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ. Είπε ότι η χώρα ήταν «πολύ πιο προετοιμασμένη» αφού δοκίμασε και βελτίωσε τις οχυρώσεις της κατά τη διάρκεια των πυραυλικών επιδρομών της Ρωσίας τον περασμένο χειμώνα. Οι άμυνες εξακολουθούσαν να «δεν ήταν 100% αποτελεσματικές», είπε ο Shmyhal. Αλλά εργάστηκαν «στο 80 με 90% των περιπτώσεων», ειδικά ενάντια σε drones που παρεκκλίνουν από την πορεία τους ή των οποίων τα συντρίμμια πέφτουν σε κρίσιμες υποδομές αφού αναχαιτιστούν.

Τον περασμένο χειμώνα, η Ρωσία προχώρησε σε περισσότερες από 1.200 επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, «καταστρέφοντας περισσότερο από το 40% της υποδομής ηλεκτρικής μας ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και του ηλεκτρικού δικτύου», είπε ο Shmyhal. «Επισκευάσαμε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζημιάς».

Σε όλη τη χώρα, σάκοι άμμου και κλωβοί εγκαθίστανται για την προστασία εκατοντάδων μικρών στόχων που μπορούν να καταστραφούν με ένα μόνο χτύπημα και να προκαλέσουν μαζική διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με φωτογραφίες που δόθηκαν από γνώστες της βιομηχανίας και είδαν οι FT. «Όταν έχετε, για παράδειγμα, μετασχηματιστές, προσπαθείτε να τους προστατέψετε με μεγάλες σακούλες και άμμο», είπε ο Oleksandr Kubrakov, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, αρμόδιος για τις υποδομές. «Αυτές οι μεγάλες σακούλες μας έσωσαν πολλές φορές και μας προστατεύουν από συντρίμμια drones και πυραύλων». Στοιχεία υποδομής που δεν χρειάζονται αερισμό έχουν μεταφερθεί υπόγεια, είπε ένα άτομο που γνωρίζει την προσπάθεια. Τα κατεστραμμένα καλώδια ρεύματος μπορούν να αντικατασταθούν γρήγορα, αλλά η επισκευή υποσταθμών και μετασχηματιστών διαρκεί περισσότερο.

Η προμήθεια νέων και η μεταφορά των τεράστιων κατασκευών μπορεί να διαρκέσει μήνες. Ανταλλακτικά αποθηκεύονται πέρα από τα σύνορα σε συμμαχικές χώρες, με τη δυνατότητα να παραγγελθούν πιο γρήγορα, είπε μια πηγή του κλάδου.

Η DTEK, η μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι μία από τις γεννήτριές της χτυπήθηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή, σηματοδοτώντας την 35η επίθεση σε έναν από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της τον περασμένο χρόνο. «Οι εργασίες επισκευής βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Την περασμένη εβδομάδα, μια αεροπορική επιδρομή έκοψε προσωρινά την ηλεκτρική ενέργεια σε περιοχές του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Τέτοιες επιθέσεις δεν έχουν ακόμη προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, αλλά οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα ενταθούν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Όταν τα ρωσικά χτυπήματα ανέτρεψαν μια χούφτα κρίσιμων κόμβων στο κεντρικό σοβιετικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας τον περασμένο χειμώνα, αποσταθεροποίησε το σύστημα και προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

Ο Shmyhal είπε ότι η Ουκρανία έχει λάβει μέτρα για την αποκέντρωση του δικτύου της, καθιστώντας τη ζημιά σε μια τοποθεσία λιγότερο πιθανό να επηρεάσει άλλες περιοχές.

Ο Maxim Timchenko, διευθύνων σύμβουλος της DTEK, είπε ότι αφού η Ρωσία τον περασμένο χειμώνα «κατέστρεψε πλήρως» μια μονάδα παραγωγής άνθρακα 300 MW, η εταιρεία του επένδυσε στην κατασκευή 50 διάσπαρτων ανεμογεννητριών που η καθεμία παράγει 6 MW.

«Μπορούν να χτυπήσουν μία ανεμογεννητρια, αλλά 49 θα εξακολουθούν να λειτουργούν», είπε ο Timchenko.

Εάν επαναληφθούν μαζικές διακοπές ρεύματος, οι μικρότερες γεννήτριες που καίνε ντίζελ και άλλα καύσιμα που παρέχονται από συμμάχους και αγοράζονται από νοικοκυριά καθώς και επιχειρήσεις είναι η τελευταία λύση, όπως τον περασμένο χειμώνα.

Πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, η Ουκρανία προμήθευε περίπου το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς, ενώ το υπόλοιπο προερχόταν κυρίως από θερμοηλεκτρικές γεννήτριες, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η χώρα έπρεπε να καλύψει ένα μεγάλο κενό όταν η μοναδική της μεγαλύτερη πηγή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Μάρτιο του 2022, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ακόμα υπό ρωσική κατοχή και περιστασιακά στόχος πυραυλικών χτυπημάτων, το εργοστάσιο βρίσκεται σε κατάσταση διακοπής λειτουργίας, χωρίς να παράγει ενέργεια για καμία πλευρά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της στόχευσης της πυρηνικής υποδομής της Ζαπορίζια. Οι φόβοι για πυρηνικές επιπτώσεις είναι βαθιές στην Ουκρανία, τον τόπο της καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986 όταν η χώρα ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ένα άλλο χτύπημα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας ήρθε την άνοιξη όταν μια έκρηξη κατέστρεψε το φράγμα Kakhovka, αποσυνδέοντας ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 357 MWh. Το χάσμα στην προσφορά αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση της συνολικής βιομηχανικής κατανάλωσης σε σύγκριση με την προπολεμική εποχή, καθώς τα βομβαρδισμένα εργοστάσια έκλεισαν.

Στις προετοιμασίες του για το χειμώνα, το Κίεβο βασίζεται στα δυτικά συστήματα αεράμυνας για τη μείωση των ζημιών σε σύγκριση με πέρυσι.

«Τώρα έχουμε [πολλά] περισσότερα συστήματα αεράμυνας», είπε ο Σμίχαλ, ενώ προέτρεψε τους συμμάχους να παράσχουν περισσότερα καθώς και τα πυρομαχικά που απαιτούνται για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Γερμανία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα προμήθευε στην Ουκρανία 1,1 δισ. δολάρια σε νέα συστήματα αεράμυνας. Η Ισπανία υποσχέθηκε πρόσθετα συστήματα Hawk.

Αλλά δεδομένου ότι «υπάρχουν περισσότεροι από 100 υποσταθμοί και σταθμοί μεταφοράς υψηλής τάσης διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα». . . ρεαλιστικά δεν είναι δυνατό να καλυφθεί όλη η επικράτεια της Ουκρανίας με αεράμυνα», δήλωσε ο Oleksandr Kharchenko, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ερευνών Ενεργειακής Βιομηχανίας με έδρα το Κίεβο.

Είπε ότι θα χρειαζόταν πιθανώς να εισαχθούν συσκότιση με δελτίο ρεύματος διάρκειας μεταξύ μίας και δύο ωρών εάν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους μείον 10 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον χειμώνα.

«Εάν θα υπάρξουν μαζικές αεροπορικές επιδρομές, δεν μπορώ να προβλέψω την κλίμακα των μπλακ άουτ».