Εικόνα στασιμότητας και απειλή ύφεσης δείχνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο, στη σκιά της μακράς νομισματικής σύσφιγξης και του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η Ευρωζώνη είχε οριακά αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε οριακά θετικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 0,1%.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία έδειξαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο δεύτερο τρίμηνο η ετήσια μεταβολή ήταν της τάξης του +0,5% στην Ευρωζώνη και +0,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε τριμηνιαία βάση η Λετονία ήταν η χώρα εκείνη που επέδειξε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% και ακολούθησαν το Βέλγιο με 0,5% και η Ισπανία με 0,3%. Η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ καταγράφηκε στην Ιρλανδία με συρρίκνωση 1,8%, την Αυστρία με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6% και την Τσεχία με -0,3%.

Συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2022, η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ με 1,9% καταγράφεται στην Πορτογαλία και ακολουθούν η Ισπανία με 1,8% και το Βέλγιο με 1,5%. Αντίστροφα, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (-4,7%), την Εσθονία (-2,5%) και την Αυστρία και τη Σουηδία (-1,2%).

Η εικόνα της αναιμικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έρχεται στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία, αγγίζει την ύφεση. Τα στοιχεία που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το Βερολίνο δείχνουν συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,1%, σε μια εξέλιξη που κατά τους αναλυτές αποτυπώνει και το τίμημα των υψηλών επιτοκίων. Το ακριβό χρήμα ανακόπτει σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο τη ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά, στα οποία η γερμανική οικονομία στηρίζεται πολύ περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Γερμανία είχε περάσει από στάδιο τεχνικής ύφεσης και τον περσινό χειμώνα, υπό το βάρος τότε της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης.

Αντέχει η Γαλλία

Ισχυρότερες αντοχές δείχνει, προσώρας τουλάχιστον, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γαλλία.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν ότι το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο έναντι ανόδου 0,6% στο ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο. Η μικρή αύξηση ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών και, όπως επισημαίνει το Bloomberg, παρείχε μικρή έστω στήριξη στο σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Συνολικά η Γαλλία επέδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, χάρη κυρίως στην αντοχή των εξαγωγών. Ωστόσο, στο τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε αισθητή κάμψη και στις εξαγωγές, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")