Ο Leonid Mikhelson, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του μελλοντικού της έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic LNG 2 αποτελούν «εκτίμηση του επαγγελματισμού μας»

Μιλώντας σε συνέδριο στη Σαμαρκάνδη, είπε επίσης ότι το Κατάρ, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να καλύψουν τη μελλοντική παγκόσμια ζήτηση LNG.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Πέμπτη σαρωτικά νέα μέτρα κατά της Μόσχας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στις μελλοντικές ενεργειακές δυνατότητες της Ρωσίας.

Στο Arctic LNG-2 η ρωσική Novatek κατέχει το 60% των μετοχών, ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies, η κινεζική CNPC και η CNOOC Ltd καθώς και η Japan Arctic LNG - κοινοπραξία της Mitsui & Co, Ltd. και της JOGMEC - η καθεμία με μερίδιο 10%. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή LNG στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2024 στην πρώτη του τεχνολογική γραμμή.

Το Arctic LNG 2 θα είναι το τρίτο μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ της Ρωσίας για την παραγωγή LNG μετά το εργοστάσιο Sakhalin 2 υπό την ηγεσία της Gazprom στον Ειρηνικό της Ρωσίας και το Yamal LNG που ελέγχεται από τη Novatek. Το πρότζεκτ θα βοηθούσε τη Ρωσία να πετύχει τον στόχο της να κερδίσει το 20% της παγκόσμιας αγοράς LNG έως το 2035 από περίπου 8% που είναι σήμερα.

Οι τρεις γραμμές του Arctic LNG 2 θα έχουν παραγωγική ικανότητα 6,6 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως η καθεμία. Οι επενδύσεις στο έργο υπολογίζονται σε 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια.