Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψε η Σερβία με την Κίνα στις 17 Οκτωβρίου χαιρετίστηκε από τους Σέρβους πολιτικούς, μαζί με όλες τις άλλες συμφωνίες που υπογράφηκαν εκείνη την ημέρα. Η εν λόγω συμφωνία ωστόσο θα πάψει να ισχύει την ημέρα που η Σερβία θα γίνει μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Peter Stano

Αυτό επιβεβαίωσε η Jelena Grubor Stefanović, εκπρόσωπος του σερβικού εμπορικού επιμελητηρίου στη Σαγκάη.

«Ο κανόνας ότι η Σερβία θα πρέπει να εγκαταλείψει την εμπορική συμφωνία με την Κίνα κατά την ένταξή της στην ΕΕ δεν ισχύει αποκλειστικά για την Κίνα, αλλά περιλαμβάνει όλες τις τρίτες χώρες», δήλωσε η Stefanović.

Σύμφωνα με την Stefanović, και τα δύο μέρη γνώριζαν το γεγονός αυτό πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση το όφελος που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση της Σερβίας για να πιέσει για μια τέτοια συμφωνία εξ αρχής.

Το όφελος για την Κίνα, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο σαφές.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Σερβία είναι η πρώτη που συνάπτει η Κίνα με χώρα της κεντρικής ή ανατολικής Ευρώπης, μια περιοχή που κατά τα άλλα γυρίζει την πλάτη στο Πεκίνο.

Από την άλλη, η ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, καθώς μόνο 22 από τα 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής και μόνο δύο έχουν κλείσει προσωρινά.

Ωστόσο, κατά την επίσκεψή της στο Βελιγράδι την Τρίτη, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, ενώ κατέστησε σαφές ότι βλέπει τη θέση της Σερβίας στην ΕΕ, είπε επίσης τα ακόλουθα: «Θέλουμε να κάνετε τα επόμενα βήματα για να έρθετε πιο κοντά μας, μεταξύ άλλων και στην εξωτερική πολιτική», όπου η ΕΕ έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις οποίες η Σερβία έχει αρνηθεί να εφαρμόσει μέχρι στιγμής, όντας η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το κάνει.

Η νέα εμπορική συμφωνία της Σερβίας με την Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις με τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, παρόλο που δεν πρόκειται να φτάσει σε καμία περίπτωση την ΕΕ καθώς η ΕΕ αντιπροσωπεύει το 60,3% του εξωτερικού εμπορίου της Σερβίας, σε σύγκριση με το μερίδιο της Κίνας που είναι σήμερα 8,9%.

(από euractiv.gr)