Η δανική εταιρεία Copenhagen Offshore Partners (COP) με ένα χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπό ανάπτυξη πάνω από 50 GW που την καθιστά παγκόσμια ηγέτιδα στον κλάδο, ξεδιπλώνει στην «Κ» τα σχέδιά της για την ελληνική αγορά, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Την Πέμπτη εγκαινιάζει στην Αθήνα τα γραφεία της, και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Κελντ Μπένετσεν

μιλάει στην «Κ» για τα σχέδια της COP στην Ελλάδα, τη συνεργασία με τη Mytilineos και τις προοπτικές της νέας αγοράς που ανοίγει στην Ελλάδα. «Πιστεύουμε πως το ταξίδι της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να είναι τελικά ένα success story», τονίζει και αποκαλύπτει ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία διερευνά ευκαιρίες ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα και σε συνεργασία με τη Mytilineos εκτελεί τις αναγκαίες μελέτες για να εντοπίσει τις καλύτερες ζώνες ανάπτυξης με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο. Η ανακοίνωση του εθνικού προγράμματος «έστειλε ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια νέα αγορά για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας», τονίζει o κ. Μπένετσεν και υπογραμμίζει την ανάγκη στενής συνεργασίας με το υπουργείο Ενέργειας και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και όλες τις αρμόδιες αρχές, για να διασφαλιστεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο επιτρέπει στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία να ευδοκιμήσει.

«Η συνεργασία μας με τη Μytilineos αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για την ελληνική αγορά», σημειώνει και σε ό,τι αφορά την επιλογή της εταιρείας να αποτελέσουν τα γραφεία της στην Αθήνα παγκόσμιο κόμβο εξυπηρέτησης των γραφείων της στην Ευρώπη, στην Ασία και στις ΗΠΑ, η απάντηση είναι ιδιαιτέρως κολακευτική για το εργατικό δυναμικό της χώρας. «Η Ελλάδα έχει επενδύσει ιστορικά στο εργατικό δυναμικό της παρέχοντας εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης», τονίζει, αποκαλύπτοντας ότι αυτό ήταν και το κριτήριο της επιλογής.

– Ποια είναι η εταιρεία Copenhagen Offshore Partners (COP) και ποια τα σχέδιά της για την ελληνική υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας;

– Η Copenhagen Offshore Partners (COP) είναι παγκόσμια ηγέτις στην ανάπτυξη και κατασκευή υπεράκτιων αιολικών έργων και επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση μέσω της ανάπτυξης ενός χαρτοφυλακίου με πάνω από 50 GW έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, εκ των οποίων το ένα τρίτο αντιπροσωπεύει πλωτά αιολικά έργα. Η COP είναι αποκλειστική συνεργάτις για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), η οποία είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο με στοχευμένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η CIP διαχειρίζεται 11 funds και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου 26 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας και συναφείς υποδομές, από περισσότερους από 150 διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Το σχέδιό μας για την Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας Cip-mytilineos, είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων τελευταίας τεχνολογίας με έγκαιρο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο στην ελληνική αγορά. Προσδοκούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην εθνική οικονομία και στο ελληνικό εργατικό δυναμικό, αλλά και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και εξαγωγέας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

– Ποια είναι η άποψή σας για το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση;

– Η δημοσίευση του εθνικού προγράμματος έτυχε μεγάλης αποδοχής, επιβεβαιώνει τις φιλοδοξίες της Ελλάδας να αναπτύξει υπεράκτια αιολικά πάρκα και θέτει ορισμένα συγκεκριμένα δεδομένα στο τραπέζι. Αναγνωρίζουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τον κίνδυνο σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές και να βρει τις καταλληλότερες τοποθεσίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων. Τώρα πρέπει να εμβαθύνουμε στις λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος και να έχουμε έναν ενεργό διάλογο με την ΕΔΕΥΕΠ για το πώς να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο και να διασφαλίσουμε ότι θα οδηγήσει σε «ανεμογεννήτριες στο νερό» (όπως συνήθως λέμε στον κλάδο μας) το συντομότερο δυνατόν.

– Υπάρχουν συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες ενδιαφέροντος για την εταιρεία σας;

– Αυτή τη στιγμή διερευνούμε ευκαιρίες ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα. Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια και απαιτεί έρευνες και περιβαλλοντικές μελέτες για την κατανόηση των ανεμολογικών συνθηκών, των χαρακτηριστικών του βυθού, των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και όχι μόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτά τα πρώτα στάδια συνεργαζόμαστε στενά με τη Mytilineos, η οποία έχει βαθιά κατανόηση των συνθηκών της ελληνικής αγοράς.

 

 

*Από την Καθημερινή