Η Δανική Cadeler ξεκίνησε σήμερα τη δημοπρασία για την εξαγορά της Eneti στο πλαίσιο της προαναγγελθείσας συμφωνίας που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη-διαχειριστή σκαφών εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Οι εταιρείες λένε ότι πιστεύουν ότι με την αυξανόμενη ζήτηση της αλυσίδας αξίας και τις προκλήσεις στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η συνδυασμένη κλίμακα και η ποικιλομορφία του στόλου τους θα παρέχουν την ευκαιρία να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς.

Η δημοπρασία ξεκινά αφού οι εταιρείες ανέφεραν ότι όλες οι ρυθμιστικές αρχές αντιμονοπωλιακών και άμεσων ξένων επενδύσεων που ειδοποιήθηκαν για τη συναλλαγή είτε έχουν εκκαθαρίσει τη συναλλαγή είτε επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να διερευνήσουν τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε σήμερα με την Cadeler να προσφέρει το ισοδύναμο 3.409 μετοχών, που διενεργήθηκε μέσω ανταλλαγής με τις μετοχές της American Depositary, για τις μετοχές της Eneti σε κυκλοφορία. Ο Emanuele Lauro και άλλοι μέτοχοι της Eneti έχουν ήδη δεσμεύσει το 28,8% των μετοχών της Eneti με τη συμφωνία να εξαρτάται από την Cadeler που θα αποκτήσει τουλάχιστον το 85% της κοινής μετοχής της Eneti. Η προσφορά πρόκειται να λήξει στις 7 Δεκεμβρίου και μετά την ολοκλήρωσή της, η Cadeler σκοπεύει να ξεκινήσει μια συγχώνευση για τυχόν μετοχές που δεν έχουν υποβληθεί σε προσφορά.

 

Η συνδυασμένη εταιρεία θα συνεχίσει με την ταυτότητα Cadeler με την έδρα της στην Κοπεγχάγη. Σημαντική είναι η παγκόσμια παρουσία και ηκλίμακα της εταιρείας ενώ αναμένονται ετήσιες συνέργειες 106 εκατ. ευρώ.

Ο συνδυασμένος όμιλος θα εκμεταλλεύεται τέσσερα υπάρχοντα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των δύο high-end Windfarm Installation Vessels (WIVs), Wind Orca και Wind Osprey της Cadeler(φωτό). Η Eneti εξαγόρασε τη Seajacks η οποία αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύεται πέντε πλοία. Ως μέρος της προτεινόμενης συγχώνευσης, η Eneti, τον Ιούλιο του 2023, σύναψε συμφωνία για την πώληση των Seajacks Hydra, Seajacks Leviathan και Seajacks Kraken για περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια με την παράδοση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023.

Και οι δύο εταιρείες επιδιώκουν ξεχωριστά νέες κατασκευές με την Cadeler να έχει προγραμματιστεί να λάβει δύο WTIV το 3/2024 και το Q2/2025, και δύο πλοία εγκατάστασης θεμελίωσης αιολικής ενέργειας που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση το τρίμηνο 4/2025 και τρίμηνο 3/2026. Η Eneti έχει επίσης δύο WTIV προγραμματισμένα για παράδοση το 4ο τρίμηνο/2024 και το δεύτερο τρίμηνο/2025.

Μετά την ολοκλήρωση του συνδυασμού, αναμένουν με την παράδοση των έξι νεότευκτων που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση από το 2024 έως το 2026 να έχουν συνολικά 10 πλοία.