Εγκαινιάστηκε Από τον Πρωθυπουργό η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αρκαδία

Εγκαινιάστηκε Από τον Πρωθυπουργό η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αρκαδία
energia.gr
Τετ, 8 Νοεμβρίου 2023 - 17:01

Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρότυπη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το έργο, αξίας 167 εκατ. ευρώ. λειτουργεί βάση της κυκλικής οικονομίας με ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ θα παράγει πράσινη ενέργεια που εξυπηρετεί 6.000 νοικοκυριά

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων έχει το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, με τη λειτουργία των τριών πλέον μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων Παλαιοχούνη, Καλλιρόη, Σκάλα και των δυο σταθμών μεταφόρτωσης σε Αργις και Σπαθοβούνι για τους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την Πελοπόννησο.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, ένα έργο που αλλάζει τη ζωή της», τόνισε, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα διατεθούν πόροι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα για έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Σημειώνεται πως το 2019 λειτουργούσαν μόλις 3 σύγχρονες ΜΕΑ, τώρα λειτουργούν 11, ενώ 16 είναι υπό κατασκευή και έρχονται άλλες 10 το 2024.

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η μονάδα, αν και δεν αρκεί για να απαλλάξει οριστικά την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ωστόσο ενέχει σημαντικά οφέλη. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η νέα μονάδα θα επιτρέψει τον μετριασμό της επιβάρυνσης που προκύπτει από τα συνεχή πρόστιμα που υποβάλλονται στην Ελλάδα από την ΕΕ για την κακή διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα διαμορφώνει το έδαφος για την ανάπτυξη νέων αγορών και νέες θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες. Τόνισε, επίσης, ότι πρόκειται για μία επιτυχία της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων. Έδωσε συγχαρητήρια στον απερχόμενο περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος παρά τα μεγάλα προβλήματα έδωσε λύση σε ένα έργο που είχε κολλήσει για μία δεκαετία καθώς, όπως σχολίασε «υπήρχαν αντιδράσεις κάποιων καλόπιστων, κάποιων όχι και τόσο».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εξάλλου, στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να υποχωρήσει στο 10% ο όγκος των απορριμμάτων που θα θάβονται σε εθνικό επίπεδο το 2030. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο όγκος των αποβλήτων και να ενισχυθεί περαιτέρω η διαλογή στη πηγή. Τέλος, τόνισε ότι η ολοκλήρωση και λειτουργία της νέας μονάδας δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης που αφορά στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

«Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Παλαιόχουνη του δήμου Τρίπολης αποφασίστηκε το 2013, ξεκίνησε το 2021 και εντός δύο ετών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παρέδωσε την πιο σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα», όπως ανέφερε στον δικό του, σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τερνα, Γιώργος Περιστέρης.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Γιώργος Αγραφιώτης, δήλωσε ότι η εν λόγω μονάδα είναι μία από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης. Τόνισε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της εξαετούς διαβούλευσης προτάθηκε από τους φορείς τι είναι το καλύτερο και η ΤΕΝΕΡΓ το εφάρμοσε.

Για τη μονάδα στην Παλαιοχούνη επισήμανε ότι λειτουργεί καλύτερα από τις συμβατικές υποχρεώσεις και καλύπτει ήδη τους δείκτες απόδοσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση για το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργία.

Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι πρόκειται για το ΣΔΙΤ με το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με έργα ίδιο τύπου, ενώ η ενέργεια που παράγει είναι διπλάσια από αυτή που καταναλώνει.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, ήδη γίνεται εξαγωγή δευτερογενών προϊόντων στο εξωτερικό όπως Γερμανία και Πορτογαλία.

Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία, θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων. Η μονάδα ξεκίνησε ήδη τις εξαγωγές του δευτερογενούς προϊόντος. Εξάγει στην Πορτογαλία και τη Γερμανία. Έχει έσοδα και τροφοδοτεί πράσινο ταμείο και πληρώνουν λιγότερο οι πολίτες, είπε ο κ. Αγραφιώτης.

Το έργο αντιπροσωπεύει μια συνολική επένδυση της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Για τις άλλες δύο μονάδες, δήλωσε ότι θα λειτουργούν πλήρως εντός του 2024 λειτουργούν, ενώ από το Σεπτέμβριο το 100% των απορριμμάτων υφίστανται μία σωστή διαχείριση. Κλείνοντας ανέφερε ότι το έργο δεν είναι φαραωνικό, αλλά φαραωνικό ήταν το πρόβλημα που έλυσε.

Η μονάδα

Το έργο ΣΔΙΤ που επιτρέπει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), στην πλήρη του ανάπτυξη θα τροφοδοτεί με ενέργεια τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, ενώ ως περιβαλλοντικό όφελος είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 24.000 τόνους.