Η κυβέρνηση της Λιθουανίας επιβεβαίωσε ότι ο δεύτερος διαγωνισμός υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της χώρας θα ανοίξει για προδφορές στις 15 Ιανουαρίου 2024. Ο διαγωνισμός αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο αντί για αυτό το φθινόπωρο, αφού το Υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας έλαβε εκτιμήσεις επενδυτών σχετικά με τον επηρεασμό του παγκόσμιου τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

 

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Ενέργειας αποκάλυψε τα σχέδιά του να ανοίξει τον δεύτερο διαγωνισμό υπεράκτιων αιολικών στη χώρα στις 15 Ιανουαρίου 2024.

Το Υπουργείο Ενέργειας υπέβαλε πακέτο τροποποίησης στους Νόμους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ηλεκτρική Ενέργεια που διευκολύνει τον δεύτερο διαγωνισμό των 700 MW της χώρας και τις επισπεύδουσες διαδικασίες δημοπράτησης τον Ιούλιο του 2022, με το δεύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο να αναμένεται να παράγει την πρώτη του αιολική ισχύ ήδη από το 2028.

Η έκταση της περιοχής που σχεδιάζεται για το δεύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βαλτική Θάλασσα είναι περίπου 136,39 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Λιθουανίας ενέκρινε την έκθεση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (EIA) για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 700 MW.

Το έργο, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα καθεστώς κρατικής ενίσχυσης 193 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί εντός δύο χιλιομέτρων από τα όρια μιας προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.