Η Σλοβακία σχεδιάζει να στραφεί από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα στα αμερικανικά και τα γαλλικά, σύμφωνα με τη νέα υπουργό Οικονομίας Denisa Saková (φωτό), παρά τις προηγούμενες αντιδράσεις των εθνικιστών. Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σλοβακίας Andrej Danko χαρακτήρισε τη απομάκρυνση από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα «παραμύθι» που

χρησιμοποιούνταν κατά κόρων πριν από τις εκλογές καθώς υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι τόσο εύκολο «όσο η αλλαγή λαδιών σε ένα αυτοκίνητο». Παραταύτα, η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας προχωράει στο σχέδιο κανονικά.

«Φυσικά, αυτή η δέσμευση υπάρχει αδιαμφησβήτητα και όχι μόνο από τη Σλοβακική Δημοκρατία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Saková, όπως αναφέρει το Denník N. Η ίδια δήλωσε μάλιστα ότι συζήτησε την πραγματοποίηση της μετάβασης με τον διευθυντή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής Slovenské elektrárne.

Το εν λόγω εργοστάσιο ανακοίνωσε τον Αύγουστο σχέδια συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse.

Προς το παρόν, η Σλοβακία εξαρτάται αποκλειστικά από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα , καθώς σχεδόν το 60% της ενέργειας που παράγει βασίζεται στο άτομο.

Οι πρώτες αμερικανικές παραδόσεις καυσίμων θα πρέπει να γίνουν εντός του έτους, ενώ θα πρέπει πρώτα να περάσουν από μια διαδικασία έγκρισης. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής υπέγραψε επίσης μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική εταιρεία Framatom.

Ο Γάλλος πρέσβης, από την άλλη, Pascal le Deunff, επιβεβαίωσε τα γαλλο-σλοβακικά σχέδια σε συνέντευξή του στην Euractiv Σλοβακίας.

«Επικοινωνούμε με σλοβακικές εταιρείες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για το νέο πυρηνικό καύσιμο», τόνισε ο πρέσβης.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κρατική εταιρεία Électricité de France – EDF, η οποία διαχειρίζεται τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια, θέλει τώρα να συνεργαστεί με τη Σλοβακία για την ανάπτυξη ολόκληρου του πυρηνικού οικοσυστήματος.

Όμως, ένα από τα δυνητικά σημεία που μπορεί να κολλήσουν στην κατασκευή μιας νέας πηγής είναι η αποθήκευση των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων. Επί του παρόντος δεν υπάρχει ούτε ένας πλήρως λειτουργικός βαθύς χώρος αποθήκευσης στην Ευρώπη. Η Γαλλία διαθέτει τρεις επιφανειακούς αποθεσιοθαλάμους, αλλά ένας βαθύς αποθεσιοθάλαμος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού. Θα πρέπει να φιλοξενήσει όλα τα γαλλικά καύσιμα.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τη Σλοβακία στο θέμα αυτό, ο πρέσβης δήλωσε ότι «πρόκειται ακόμη για αρχικές συζητήσεις με τη σλοβακική πλευρά, όχι για συγκεκριμένες λύσεις».

euractiv.gr