Η κεφαλαιοποίηση της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στον κόσμο σε παραγωγή και αποθέματα, έχει πέσει κάτω από αυτή του πετρελαϊκού της κλάδου, Gazprom Neft, λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και αφού ανακοινώθηκε το μέρισμα της θυγατρικής

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, η κεφαλαιοποίηση ή η αποτίμηση όλων των μετοχών μαζί, της Gazprom ανέρχεται σε 3,992 τρισεκατομμύρια ρούβλια (43,38 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η αξία της Gazprom Neft έχει αυξηθεί στα 3,998 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Η εξέλιξη είναι ένα ακόμη έντονο σημάδι των αντίξοων συνθηκών για την Gazprom, η οποία κάποτε ήλπιζε σε κεφαλαιοποίηση αγοράς 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που μειώνει τις εισαγωγές από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η Gazprom αγόρασε την Gazprom Neft, η οποία τότε ονομαζόταν Sibneft - εξ ου και ο χρηματιστηριακός κωδικός της - για περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια από τον μεγιστάνα Roman Abramovich το 2005. Το 2007, η Gazprom ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση άνω των 330 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Gazprom πριν γίνει πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, δήλωσε τότε ότι ήθελε η Gazprom να γίνει η πιο ακριβή εταιρεία στον κόσμο.

Η Gazprom Neft ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το διοικητικό της συμβούλιο είχε προτείνει την πληρωμή μερίσματος στο 9μηνο ύψους 82,94 ρουβλίων ανά μετοχή, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών. Η χρηματιστηριακή BCS με έδρα τη Μόσχα δήλωσε ότι η αποτίμηση της Gazprom Neft έχει ξεπεράσει αυτή της Gazprom για πρώτη φορά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2016. «Το έναυσμα για την ισχυρή ανάπτυξη των μετοχών της Gazprom Neft ήταν η ανάκαμψη της βιομηχανίας πετρελαίου, το υψηλό κόστος του πετρελαίου και η παρουσία μερισμάτων», ανέφερε.