Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: Θα Χρηματοδοτήσουμε τα Έργα στη Θεσσαλία

Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: Θα Χρηματοδοτήσουμε τα Έργα στη Θεσσαλία
συνέντευξη στην Ειρήνη Χρυσολωρά
Δευ, 13 Νοεμβρίου 2023 - 16:23

Χρηματοδοτούμε αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Ελλάδα και θέλουμε να είμαστε μέρος της απάντησης στην καταστροφή της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Προσδοκούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την επόμενη καταστροφή. Σύντομα ελπίζουμε να υπογράψουμε ένα πακέτο χρηματοδότησης σε αυτόν τον τομέα, σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΤΕΠ

Αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και η συντήρηση σχολείων και η διαχείριση απορριμμάτων σε νοσοκομεία σε συνδυασμό με την ενεργειακή αναβάθμισή τους είναι στα άμεσα χρηματοδοτικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόγιερ.

Ο κ. Χόγιερ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπέγραψε δύο σημαντικές δανειακές συμβάσεις: Με τον ΔΕΔΔΗΕ για τη χρηματοδότηση με 150 εκατ. ευρώ του έργου εγκατάστασης 3,12 εκατ. έξυπνων μετρητών και με την ιδιωτική εταιρεία «Veridos Ματσούκης» για τη χρηματοδότηση με 10,5 εκατ. ευρώ επενδυτικού σχεδίου για την εκτύπωση ασφαλών εγγράφων ταυτότητας. Η χρηματοδότηση της τράπεζας στην Ελλάδα έφτασε το 2022 στο εντυπωσιακό ύψος των 2,4 δισ. ευρώ και το μέλλον προβλέπεται επίσης δραστήριο, με τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή να αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα, όπως λέει ο κ. Χόγιερ.

Επειτα από 12 χρόνια, η θητεία του κ. Χόγιερ στο τιμόνι της ΕΤΕΠ λήγει στο τέλος του χρόνου. Στη συνέντευξή του μιλάει για την εμπειρία που αποκόμισε τα χρόνια αυτά, εκφράζει τον θαυμασμό του για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα μετά την κρίση χρέους, αλλά και την ανησυχία του για την ευρωπαϊκή οικονομία, γιατί δεν καινοτομεί και δείχνει προσκολλημένη σε παλιά μοντέλα.

– Τι ήταν η Ελλάδα για εσάς τα τελευταία 12 χρόνια και τι θυμάστε ιδιαίτερα από την περίοδο της κρίσης χρέους;

– Για πρώτη φορά ήρθα στην Ελλάδα πριν από 50 χρόνια όταν φοίτησα στο γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής, στο πλαίσιο ανταλλαγής μαθητών. Και φυσικά, άφησα την καρδιά μου εδώ! Πάντα έχω έντονα συναισθήματα όταν επιστρέφω. Εκτοτε έχω έρθει πολλές φορές, είδα την εξέλιξή της ως ενός ισχυρού μέλους της Ε.Ε. και αυτό ξαφνικά ετέθη σε κίνδυνο στη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν τότε ήταν πολλές φορές σκληρές, αλλά ήταν αναγκαίες και επιτυχείς. Πριν από 12 χρόνια, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στην τράπεζα δεν θα μπορούσα να φανταστώ σε πόσο καλή κατάσταση θα βρισκόταν σήμερα η Ελλάδα από δημοσιονομικής πλευράς και εκσυγχρονισμού της οικονομίας της. Αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Η κρίση ήταν φυσικά τεράστια πρόκληση. Στην πρώτη επίσκεψή μου εδώ ως προέδρου της ΕΤΕΠ, είπα ότι η τράπεζα ήταν εδώ πριν από την κρίση, είναι παρούσα κατά τη διάρκειά της και θα παραμείνει και μετά. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Ο όγκος δανεισμού μας στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο ήταν 2,2 δισ. ευρώ συν 200 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική μας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Κατ’ αναλογίαν με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακό, αλλά δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει τις σωστές προτεραιότητες.

– Ποια είναι τα επόμενα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτήσετε εδώ;

– Υπάρχουν θέματα με στρατηγική σημασία και άλλα επείγουσας ανάγκης, όπως αυτά που προέκυψαν μετά τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κορυφαίες προτεραιότητες που έχουμε στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα είναι: Πρώτον, η συνέχιση των δράσεών μας στην κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με επίκεντρο την ενέργεια, αλλά όχι μόνο. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι τομέας-κλειδί, όπου θα θέλαμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας. Δεύτερον, σε συνέχεια της οικονομικής επιτυχίας της χώρας και της αναβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, θέλουμε να ενισχύσουμε τη δραστηριοποίησή μας στον ιδιωτικό τομέα. Και τρίτον, η υποστήριξη της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, μέσω της συγχρηματοδότησης εκ μέρους μας των σχετικών έργων.

– Για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δρομολογείτε κάποιο συγκεκριμένο έργο, μετά και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας;

– Συζητήσαμε με τον απερχόμενο και με τον νέο περιφερειάρχη για την προώθηση έργων αντιπλημμυρικών και διαχείρισης υδάτων. Ακόμη είμαστε στη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και απόφασης για το πώς θα κινηθούμε εφεξής. Χρηματοδοτούμε αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Ελλάδα και θέλουμε να είμαστε μέρος της απάντησης στην καταστροφή της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Προσδοκούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την επόμενη καταστροφή. Σύντομα ελπίζουμε να υπογράψουμε ένα πακέτο χρηματοδότησης σε αυτόν τον τομέα.

– Πώς προχωράει η συμφωνία σας με την κυβέρνηση για τη διαχείριση επενδύσεων 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης; Υπάρχουν καθυστερήσεις;

– Επί του παρόντος έχουμε υπογράψει αρκετές συμβάσεις. Δίνουμε προτεραιότητα στους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ όπου το όφελος θα είναι σημαντικό για όλους τους Ελληνες. Η σύμβαση που υπογράψαμε με τον ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές είναι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Η συμφωνία προχωράει σχετικά καλά, ανάλογα με τους στόχους και της ελληνικής κυβέρνησης. Υπάρχουν ιδέες για τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για εγγυήσεις που συζητήσαμε με την κυβέρνηση, επομένως υπάρχουν πολλές προοπτικές.

Είμαι πολύ ανυπόμονος σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Πρέπει να μπορούμε να δρούμε γρηγορότερα, υπάρχει τεράστια πίεση χρόνου, αλλά η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από άλλες χώρες.

– Μπορεί η τράπεζα να βοηθήσει στη συντήρηση των έργων υποδομής, ένα θέμα που προέκυψε ανησυχητικά μετά τις ζημιές στο στέγαστρο Καλατράβα;

– Πρέπει να τα καταστήσουμε έργα επιλέξιμα για τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά δεν βλέπω γιατί αυτό δεν είναι δυνατόν.

Συζητάμε με την κυβέρνηση, π.χ. με τον υπουργό Παιδείας για τη συντήρηση των σχολείων σε συνδυασμό με την ενεργειακή αναβάθμισή τους και τη στατική προστασία τους. Αντιστοίχως συζητάμε με το υπουργείο Υγείας για ενεργειακή αναβάθμιση και διαχείριση απορριμμάτων των νοσοκομείων. Επομένως, κανονικά συνδυάζουμε τη συντήρηση με άλλες προτεραιότητες, όπως η ενεργειακή αποτελεσματικότητα και η καλύτερη κλιματική προσαρμογή.

– Πώς βλέπετε την Ελλάδα συνολικά. Πού στέκεται σήμερα και ποιες είναι οι προκλήσεις για το μέλλον;

– Οσοι παρακολουθήσαμε ή συμμετείχαμε ενεργά στις εξελίξεις στη διάρκεια της κρίσης, αναγνωρίζουμε πλήρως αυτό που έχει επιτευχθεί. Δεν βλέπω γιατί αυτό να σταματήσει. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να αυξήσουμε τον δυναμισμό μας, την περιέργειά μας, την καινοτόμο δραστηριότητά μας.

Πριν από 12 χρόνια, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στην τράπεζα δεν θα μπορούσα να φανταστώ σε πόσο καλή κατάσταση θα βρισκόταν σήμερα η Ελλάδα.

Υπογράψαμε σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές. Το όφελος θα είναι μεγάλο για όλους τους Ελληνες.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")