Την επιλογή εάν θα καλύψουν μέρος των αναγκών θερμάνσεως τους με επίδομα  πετρελαίου ή ή  ρεύματος θα κληθούν να κάνουν οι καταναλωτές, αφου δεν θα επιδοτηθούν δύο αλλά μία φορά. Οι αιτήσεις για τα δύο επιδόματα θα γίνουν στην ίδια πλατφόρμα, το mythermansi ενώ τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια είναι κοινά. Αυτό που αλλάζει είναι το ύψος του επιδόματος που είναι μεγαλύτερο για την χρήση πετρελαίου. Οι καταναλωτές οφείλουν να σταθμίσουν τις ανάγκες τους αλλά 

οφείλουν να γνωρίζουν ότι η θέρμανσις με θερμαντικά σώματα κοστίζει ακριβά και κατά συνέπεια είναι ασύμφορη. Το ποσό για το επίδομα με πετρέλαιο ξεκινάει από 100 ευρώ και φτάνει έως τα 800 ευρώ κατ' ανώτατο όριο ενώ για την επιδότηση ρεύματος κλιμακώνεται από 45 έως 480 ευρώ το τρίμηνο. Eπίσης τα χρήματα για το επίδομα θέρμανσης πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό, ενώ με το επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίζονται στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας.

Όσοι είναι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου δεν θα μπορούν να λάβουν και το επιπλέον επίδομα.

Eπίδομα πετρελαίου

Την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023 τα νοικοκυριά ενώ οι αιτήσεις στην πλατφόρμα myθέρμανση θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Οπως και πέρυσι θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, τέλος Δεκεμβρίου, τέλος Φεβρουαρίου και τέλος Απριλίου.

Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος σύμφωνα με την παρ. 2, από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 13η Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία άρχεται η διάθεσή του σύμφωνα με την περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001.

Κατ' εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024.

Εισοδηματικά κριτήρια

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική ή τους έγγαμους ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Επίδομα για θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια

Θα εφαρμοστεί για τις καταναλώσεις από 1-1-2024 (μέχρι τότε εξακολουθούν να ισχύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος) έως 31-3-2024 με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης.Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται επίσης στην πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ ενώ η επιδότηση θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Για να το λάβει ένας καταναλωτής, θα πρέπει να αναρτήσει στην πλατφόρμα δύο λογαριασμούς ρεύματος που να καλύπτουν κατανάλωση της συγκεκριμένης περιόδου, το ύψος των οποίων να είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το bonus που δικαιούται.

Οι ωφελούμενοι εκτιμώνται σε 1,2 εκατ. και το ύψος της επιδότησης κλιμακώνεται από 45 έως 480 ευρώ το τρίμηνο, με βάση και πάλι το σύστημα υπολογισμού των θερμικών αναγκών που εφαρμόζεται στην επιδότηση του πετρελαίου.

-Τιμολόγιο πολυτέκνων: Προβλέπεται έκπτωση 100Euro/MWh στη χρέωση που σημαίνει για μια μέση κατανάλωση, ετήσια έκπτωση της τάξης των 500 Ευρώ για καταναλώσεις έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο για οικογένεια με 4 τέκνα συν 200 κιλοβατώρες για κάθε τέκνο με ανώτατο όριο 4000 κιλοβατώρες. Η επιδότηση αυξάνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση επίτευξης στόχου εξοικονόμησης. Επιπλέον οι πολύτεκνοι απαλλάσσονται από τις χρεώσεις δικτύων εντός των ορίων κατανάλωσης και ΥΚΩ. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα 50.000 ευρώ για οικογένεια με 4 παιδιά συν 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο με όριο τις 70.000 και χωρίς περιουσιακό κριτήριο ώστε να εντάσσονται περίπου το 95 % των πολυτέκνων.

KOT Πολυτέκνων

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται η δημιουργία μίας νέας τρίτης κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ). Ειδικότερα θεσπίζεται για τις πολύτεκνες οικογένειες ένα νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.

Δικαιούχοι του νέου ειδικού τιμολογίου είναι οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100 €/MWh (δηλαδή σε 10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες εκπτώσεις των άλλων δύο κατηγοριών του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για την ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών είναι ιδιαίτερα διευρυμένα, καθώς για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο ορίζεται σε 50.000 €, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 €, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 € ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας με αποτέλεσμα το 95% των οικογενειών με 4 εξαρτώμενα και άνω να καθίστανται τελικά δικαιούχοι.