Κοντολέων στο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ: Τα PPAs Κύρια Διέξοδος για τις Βιομηχανίες Έντασης Ενέργειας

Κοντολέων στο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ:  Τα PPAs  Κύρια Διέξοδος για τις Βιομηχανίες Έντασης Ενέργειας
energia.gr
Τετ, 15 Νοεμβρίου 2023 - 08:57

Τα διμερή συμβόλαια (PPAs) προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και ενεργοβόρων βιομηχανιών αποτελούν την κύρια διέξοδο για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες, στο 27ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων. Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ένωσης της ενεργοβόρου βιομηχανίας στη χώρα μας, συμμετέχοντας στη συνεδρία 

με τίτλο «Πόσο Ανταγωνιστική είναι η Αγορά Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα;», με συντονιστή τον έγκριτο δημοσιογράφο Χάρη Φλουδόπουλο, τα μακροχρόνια πράσινα ΡΡΑ αποτελούν μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου από τη μεταβλητότητα των τιμών, αν και δεν πρέπει να αγνοήσουμε, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε, τον κίνδυνο «κανιβαλισμού» των τιμών από την χωρίς έλεγχο ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.

Ωστόσο, ο κ. Κοντολέων εξέφρασε την απορία για το ότι, μολονότι το τελευταίο έτος δόθηκαν όροι σύνδεσης 6.000 MW σε ΦΒ, ανεστάλη επ’ αόριστο η διαδικασία λήψης όρων σύνδεσης για τις ΑΠΕ κατηγορίας Β (ΡΡΑ με βιομηχανίες) λόγω της διαπίστωσης ότι η παραγόμενη ενέργεια υπερβαίνει την κατανάλωση (υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία Β, αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, αφορά έργα και δραστηριότητες τα οποία χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές. Στην περίπτωση αυτή εκδίδονται Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις που ενσωματώνονται στην Άδεια Λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας). Έτσι, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας από το βήμα της πρώτης ημέρας του ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου του ΙΕΝΕ, το όποιο πλεονέκτημα είχαν οι βιομηχανίες της χώρας, ήτοι να έχουν δεσμευτεί παραγωγοί ΑΠΕ να συνάψουν ΡΡΑ με βιομηχανικούς καταναλωτές, αναιρείται με την μεταφορά σε αόριστο μελλοντικό χρόνο της λήψης όρων για τα έργα ΑΠΕ της κατηγορίας Β.

Παράλληλα, αναφερόμενος στους διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, ο κ. Κοντολέων τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται με ΡΡΑ, ενώ προτείνεται, μάλιστα, στο εξής η λήψη όρων σύνδεσης για τα έργα με ΦΒ να έχει ως υποχρεωτική προϋπόθεση αυτά να συνοδεύονται με μπαταρίες. Επιπλέον, διαφαίνεται ότι οι νέοι διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες δεν θα θέτουν αντίστοιχη υποχρέωση στους παραγωγούς σύναψης σύμβασης με βιομηχανίες, ούτε έστω για μέρος της δυναμικότητας.

Όπως προβλέπει, εξάλλου, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός (άρθρο 19α παρ.5), δίδεται πλεονέκτημα στους παραγωγούς που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για ταρίφες που υπογράφουν μέρος της δυναμικότητας τους σε ΡΡΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, δεν υπάρχει επαρκές κίνητρο για demand response, καθώς όπως ανέφερε ενδεικτικά, οι χαλυβουργίες σήμερα δεν λειτουργούν στις ώρες αιχμής (8-10 το πρωί και 18-23 το βράδυ), χωρίς να αμείβονται, καθώς, όπως τόνισε, αυτή η λειτουργία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Η επιλογή τους από τον Διαχειριστή για υπηρεσίες απόκρισης ζήτησης δεν είναι δεδομένη εάν υποθέσουμε ότι αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν εμπόδια διαδικαστικά και σίγουρα, όπως τόνισε, δεν υπάρχει επαρκές κίνητρο για demand response.

«Θα πρέπει να διασφαλίζεται μια πρόσθετη αμοιβή ώστε να δεσμευτούν για συμμετοχή τους σε demand response», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.  

Σχετικά με τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού, ανέφερε ότι παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να θεσπίσουν μηχανισμό στήριξης διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος, που απευθύνεται αποκλειστικά σε υπηρεσίες απόκρισης ζήτησης και αποθήκευσης.

 Με βάση τη νέα διατύπωση του άρθρου 19e αποσυνδέεται πλήρως το demand response flexibility remuneration mechanism από το μηχανισμό ευελιξίας των ευέλικτων μονάδων παραγωγής. Επίσης για την εφαρμογή demand response flexibility remuneration mechanism (μηχανισμός αποζημίωσης ευελιξίας), αρκεί η διαπίστωση ότι οι επενδύσεις σε non fossil flexibility δεν μπορούν να διασφαλίσουν από μόνα τους, ικανοποιητική συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης, σύμφωνα με τον εθνικό στόχο που θα πρέπει προηγουμένως να έχει τεθεί από το κράτος-μέλος.

Τέλος, ο κ. Κοντολέων τόνισε ότι η ζήτηση δεν μπορεί να αγνοηθεί στη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου, ενώ ανέφερε ότι η μείωση του φορτίου στις ώρες αιχμής και η αύξηση του φορτίου στις ώρες με ηλιοφάνεια μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά με τη μετατόπιση/περικοπή ή  ενεργοποίηση φορτίου.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην περίπτωση των χαλυβουργιών ανέφερε ότι αυτές αφενός μπορούν να λειτουργούν όλες τις ώρες που παράγουν τα ΦΒ 300 MW και να απορροφούν την παραγωγή τους, αφετέρου έχουν τη δυνατότητα να διακόπτουν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια όλων των ωρών αιχμής, ενώ  οι μπαταρίες για 2-4 ώρες μόνο αντίστοιχα. Ωστόσο, διερωτήθηκε αν έχει γίνει μελέτη για τις ανάγκες του συστήματος σε ευελιξία και ειδικότερα σε ζήτηση και αποθήκευση.