Η Vestas Ναυπηγεί Πλοίο CSOV για Υπεράκτια Αιολικά Ανοικτής Θαλάσσης σε Ασία-Ειρηνικό

Η Vestas Ναυπηγεί Πλοίο CSOV για Υπεράκτια Αιολικά Ανοικτής Θαλάσσης σε Ασία-Ειρηνικό
energia.gr
Δευ, 20 Νοεμβρίου 2023 - 13:55

Η Vestas υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο με τη Marco Polo Marine, η οποία ολοκληρώνει το προηγούμενο ΜoU μεταξύ της θυγατρικής της Marco Polo Marine, με έδρα την Ταϊβάν, PKR Offshore, και της Vestas Taiwan, για την παρθενική ανάπτυξη ενός νέου πλοίου Commiting Service Operations (CSOV) σε έργα, υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Το νέο CSOV, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 110 άτομα, θα αναπτυχθεί

σε διάφορα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού για τρία χρόνια, με βάση μια δέσμευση ελάχιστης χρήσης ετησίως.

Το πλοίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό ναυπήγηση στα ναυπηγεία Marco Polo στο Batam της Ινδονησίας και αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Marco Polo Marine αποκάλυψε τα σχέδιά της για την κατασκευή, την ιδιοκτησία και τη λειτουργία του CSOV για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για πλοία υποστήριξης από τη βιομηχανία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ασία.

Το σκάφος μήκους 83 μέτρων θα είναι το πρώτο CSOV που θα σχεδιαστεί στην Ασία και θα είναι εξοπλισμένο με διάδρομο πεζοπορίας και γερανό με αντιστάθμιση κίνησης 3D.

Θα διαθέτει επίσης υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα έως και 20%.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) αναμένει ότι οι νέες υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις θα ξεπεράσουν τα 10 GW το 2026 και σχεδόν τα 15 GW έως το 2030 στην Ασία. Μέχρι το 2050, η περιοχή προβλέπεται να επιτύχει συνολικά 613 GW υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο της αναμενόμενης ανάπτυξης στην Ασία, η βιομηχανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει έλλειψη κατάλληλων εξειδικευμένων σκαφών αιολικής εγκατάστασης, δήλωσε η Marco Polo Marine. Σε συνδυασμό με την παγκόσμια στροφή προς την καθαρή ενέργεια, η εταιρεία προβλέπει την αναμενόμενη ισχυρή ζήτηση για τα πλοία της μακροπρόθεσμα.