«Οι ΗΠΑ Είναι Βέβαιες Ότι τα Αραβικά Κράτη Δεν θα Εργαλειοποιήσουν το Πετρέλαιο Λόγω Γάζας», Λέει Σύμβουλος του Μπάιντεν

«Οι ΗΠΑ Είναι Βέβαιες Ότι τα Αραβικά Κράτη Δεν θα Εργαλειοποιήσουν το Πετρέλαιο Λόγω Γάζας», Λέει Σύμβουλος του Μπάιντεν
energia.gr
Δευ, 20 Νοεμβρίου 2023 - 14:05

Ο επικεφαλής σύμβουλος ενέργειας του Λευκού Οίκου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αραβικές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν θα εργαλειοποιήσουν την ενέργεια, παρά την αυξανόμενη οργή που επικρατεί σε όλη τη Μέση Ανατολή για την πολιορκία και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα. Όπως δήλωσε ο Άμος Χοχστάϊν στους Financial Times, το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των παραγωγών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, είναι «πολύ ισχυρό» τα τελευταία δύο χρόνια

«Το πετρέλαιο έχει εργαλειοποιηθεί κατά καιρούς από τότε που έγινε εμπορεύσιμο εμπόρευμα, επομένως ανησυχούμε πάντα γι' αυτό, εργαζόμαστε ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά νομίζω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο», είπε σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα. «Έχουμε δύο ενεργούς πολέμους στον κόσμο, ο ένας περιλαμβάνει τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο [Ρωσία], ο άλλος στη Μέση Ανατολή όπου οι πύραυλοι πετούν κοντά στο σημείο όπου παράγεται πετρέλαιο, και ωστόσο οι τιμές είναι κοντά στο χαμηλότερο σημείο του έτους». Αυτό, σύμφωνα με τον Χοχστάϊν, δείχνει ότι «το διαχειριζόμαστε αρκετά καλά, αλλά δεν μπορούμε ποτέ να ηρεμήσουμε, καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση».

«Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πολύ ισχυρή στην προσπάθεια αποτροπής των ενεργειακών σοκ», πρόσθεσε.

Τα κορυφαία κράτη του Κόλπου μέλη του καρτέλ του OPEC+ έχουν απορρίψει εκκλήσεις από το Ιράν για εμπάργκο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές τακτικές του Ισραήλ στη Γάζα στο πλαίσιο της καταδίωξης της Χαμάς.

Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της Σαουδικής Αραβίας, του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θεωρούν ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου στο χαμηλό τεσσάρων μηνών, στα 77 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, και η αυξανόμενη οργή μεταξύ των μελών του καρτέλ για τη Γάζα θα μπορούσε να συμβάλει σε μία απόφαση για περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες πετρελαίου. Το Ριάντ αναμένεται να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου και για το επόμενο έτος, κατά την προσεχή συνάντηση του OPEC+ στη Βιέννη στις 26 Νοεμβρίου, όπου θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος μια μείωση παραγωγής έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, περίπου το 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ετεροθαλής αδερφός του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της χώρας, έχει οδηγήσει τον OPEC+ στη μείωση της παραγωγής από τον Οκτώβριο του 2022 παρά τις αντίθετες πιέσεις από τον Λευκό Οίκο. Άνθρωποι που γνωρίζουν πώς σκέπτονται οι ιθύνοντες του βασιλείου τόνισαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση, σημειώνοντας ότι τυχόν δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της χώρας είναι πιθανό να έχουν στόχο να διατηρήσουν την εστίαση στην αγορά πετρελαίου και όχι στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Εξάλλου, το Ριάντ επιμένει συχνά ότι οι αποφάσεις του βασίζονται στις συνθήκες της αγοράς και όχι σε πολιτικούς λόγους.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ επέκρινε πρόσφατα τα hedge funds που αύξησαν τα στοιχήματά τους έναντι του πετρελαίου, εν μέσω προσδοκιών ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί σε μικρό πλεόνασμα το επόμενο έτος λόγω της αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας και της αύξησης των προμηθειών εκτός του OPEC.

Η Σαουδική Αραβία ένωσε τη φωνή της με άλλα αραβικά κράτη που καταδίκασαν τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός. Αυτό έφερε τους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει υποστηρίξει σθεναρά τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση συνέλαβε επίσης περίπου 240 ομήρους.

Ο Χοχστάϊν αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής ή τις συνομιλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν με τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς. Ωστόσο, δήλωσε στους FT ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ουάσιγκτον βρίσκεται «σε συνεπή και τακτική επαφή για μια σειρά από ζητήματα» με το Ριάντ, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ έντονα».

«Πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε συνεννόηση με τους παραγωγούς στις ΗΠΑ, τους παραγωγούς στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει ένα όριο στο πότε οι τιμές πάνε σε ένα ορισμένο σημείο, επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τελικά επηρεάζουν και εκείνους», είπε ο Χοχστάϊν, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν τη θέση μας αρκετά καλά και νομίζω ότι καταλαβαίνω τη δική τους. Δεν θα συμφωνούμε πάντα, αλλά το θέμα είναι ότι μπορούμε να συνεργαστούμε».

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ριάντ ήταν τεταμένες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύθηκε να επανεκτιμήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το βασίλειο και να μην εμπλακεί με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Ωστόσο, βελτιώθηκαν καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ουάσιγκτον διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία που θα είχε οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων του βασιλείου με το Ισραήλ με αντάλλαγμα ένα σύμφωνο ασφαλείας των ΗΠΑ και τη συνεργασία για τις φιλοδοξίες του για την πυρηνική ενέργεια. Αν και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ανέτρεψε αυτή τη διαδικασία, τόσο οι Σαουδάραβες όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν τελικά να επιδιώξουν να βασιστούν μελλοντικά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.