Οι Τρεις Κίνδυνοι για την ΕΕ: Χρέος Υψηλότερο Από το Β΄ ΠΠ - Δημογραφικό – Αποπαγκοσμιοποίησις

Οι Τρεις Κίνδυνοι για την ΕΕ: Χρέος Υψηλότερο Από το Β΄ ΠΠ - Δημογραφικό – Αποπαγκοσμιοποίησις
energia.gr
Τρι, 21 Νοεμβρίου 2023 - 16:39

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη έκρουσε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι η γηραιά ήπειρος ευρίσκεται τώρα εις μια κρίσιμη καμπή , λόγω της αποπαγκοσμιοποιήσεως και του δημογραφικού σε συνδυασμό με την αύξηση του γηράσκοντος πληθυσμού αλλά και της μεταβάσεως προς την πράσινη ενέργεια

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία διαμοιράζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ» υπεγράμμισε στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, ενώ εστιάζοντας ειδικώτερα στην Ευρώπη, υπεστήριξε ότι από το 2025 η μείωση του πληθυσμού που ευρίσκεται σε ικανή ηλικία να εργαστεί θα είναι αισθητή και σχεδόν συνεχής, ενώ ταυτοχρόνως οι κλιματικές καταστροφές θα αυξάνονται κάθε χρόνο. Διερμήνυσε ακόμη πως επειδή εμφανίζονται νέα εμπόδια στο εμπόριο «είναι ανάγκη να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα με τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουμε σε νέες που είναι ασφαλέστερες, αποτελεσματικές και πιο κοντά στα σύνορα μας.». Για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, διευκρίνισε πως θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 620 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ άλλα 125 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο είναι απαραίτητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο «και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης  θα τελειώσει το 2026.» «Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτές να αναλάβουν τόσο μεγάλο κίνδυνο στους ισολογισμούς τους» κατέληξε.

Οι συνομιλίες για μια πιθανή ένωση κεφαλαιαγορών για την Ευρώπη ευρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά κεφαλαίων, η οποία θα είναι πιο κοντά σε αυτή που υπάρχει στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η επί κεφαλής της ΕΚΤ, εξ΄ άλλου, ο επίσημος στόχος είναι «τα χρήματα – επενδύσεις και αποταμιεύσεις – να ρέουν σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να μπορούν να ωφελήσουν τους καταναλωτές, τους επενδυτές και τις εταιρείες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους».