ArcelorMittal: Στρέφεται στο Αμερικανικό LNG Καθώς Αναζητά Σταθερές Προμήθειες Φ. Αερίου

ArcelorMittal: Στρέφεται στο Αμερικανικό LNG Καθώς Αναζητά Σταθερές Προμήθειες Φ. Αερίου
energia.gr
Τρι, 21 Νοεμβρίου 2023 - 18:37

Η ArcelorMittal αναζητά εναγωνίως προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρώτης απευθείας συμφωνίας προμήθεια LNG για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της στην χαλυβουργία. Με την διερεύνηση των δυνατοτήτων προμήθειας να βρίσκεται στην αρχική της φάση, δεν έχει ακόμα ληφθεί κάποια απόφαση για τη διάρκεια ή τη δομή μιας σύμβασης 

για την προμήθεια LNG, αλλά άλλες παρόμοιες εταιρείες με τη δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο έχουν υπογράψει συμφωνίες με 20ετή διάρκεια.

Η απόφαση να επιδιωχθεί συμφωνία έρχεται καθώς η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχει αναστατωθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις υψηλές και ασταθείς τιμές και την προμήθεια αερίου μέσω αγωγών, δήλωσαν στους Financial Times άτομαμε γνώση του θέματος.

Το LNG έχει γίνει πιο ελκυστικό ως εναλλακτική πηγή ενέργειας, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αφού η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι βιομηχανίες, ειδικά στη Γερμανία, έχουν ξοδέψει δεκαετίες οικοδομώντας έναν βιομηχανικό τομέα με βάση το φθηνό ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, ωστόσο επλήγησαν από τις περικοπές στις εισαγωγές και την δολιοφθορά πέρυσι, από την οποία κατεστράφησαν τμήματα του αγωγού Nord Stream.

Η κοινοπραξία της ArcelorMittal με τη Nippon Steel στην Ινδία έχει ήδη υπογράψει πενταετή συμφωνία προμήθειας LNG με τη γαλλική TotalEnergies το 2021.

Η ArcelorMittal θα γίνει η τρίτη ευρωπαϊκή βιομηχανική εταιρεία που θα υπογράψει συμφωνία LNG με τις ΗΠΑ μετά τις συμφωνίες των πετροχημικών ομίλων Ineos και BASF με τους παραγωγούς Sempra Infrastructure και Cheniere Energy, αντίστοιχα.

Η συμφωνία της Ineos με τη Sempra ισχύει για 20 χρόνια από το 2027, ενώ η συμφωνία της BASF από τα μέσα του 2026 έως το 2043. Άλλοι παραγωγοί LNG των ΗΠΑ περιλαμβάνουν την Energy Transfer, την NextDecade και την Commonwealth LNG.

Η ArcelorMittal με έδρα το Λουξεμβούργο χρειάζεται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τις υψικαμίνους της. Οι διεργασίες παραγωγής χάλυβα απαιτούν επίσης φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως καλύτερη επιλογή ως πηγή ενέργειας, επειδή εκπέμπει λιγότερο CO₂ από τον άνθρακα, κάτι που θα βοηθήσει την εταιρεία να απελευθερωθεί από τον άνθρακα μακροπρόθεσμα, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν το θέμα.

Ο όμιλος έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές CO₂ στην παραγωγή κατά 25% παγκοσμίως και στις ευρωπαϊκές του δραστηριότητες κατά 35% έως το 2030. Θέλει επίσης να χρησιμοποιεί περισσότερο αέριο καθώς μετακινείται από τις παραδοσιακές υψικαμίνους σε ηλεκτρικούς καμίνους ηλεκτρικού τόξου με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Η Ineos, της οποίας η συμφωνία με τη Sempra υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο, προσπαθεί επίσης να παρέχει το LNG της σε άλλους ομίλους που χρειάζονται εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Με κυμαινόμενη ζήτηση φυσικού αερίου, η Ineos στοχεύει να πραγματοποιήσει πωλήσεις με τυχόν πλεονάσματα ως μέρος μιας στρατηγικής που έχει στόχο να αξιοποιήσει στο έπακρο τα φορτία LNG της εταιρείας.

Ο David Bucknall, διευθύνων σύμβουλος της Ineos Energy, του ενεργειακού βραχίονα του πετροχημικού ομίλου, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες έχουν συρρικνωθεί από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. «Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα στο ότι το ενεργειακό κόστος είναι χαμηλό», είπε. «Αρχίζετε να βλέπετε ένα μειονέκτημα στην Ευρώπη. . . για να αποκτήσετε πραγματικά πρόσβαση σε αυτήν την φθηνότερη ενέργεια των ΗΠΑ πρέπει να πάτε στην πηγή».

Ενώ οι τιμές έχουν υποχωρήσει φέτος, εξακολουθούν να είναι υψηλές με ιστορικά δεδομένα ενώ η αστάθεια παραμένει. Αν και η Ευρώπη μπορεί να προμηθεύεται LNG από άλλα μέρη του κόσμου όπως το Κατάρ, εταιρείες όπως η Ineos, η BASF και η ArcelorMittal θεωρούν τις ΗΠΑ καλύτερο εναλλακτικό προμηθευτή, καθώς οι συμβάσεις εκεί είναι συνήθως πιο ευέλικτες.

Ειδικότερα, οι συμβάσεις στην αγορά των ΗΠΑ επιτρέπουν στις εταιρείες να μεταπωλούν ή να εκτρέπουν φορτία σε άλλα μέρη του κόσμου όπου υπάρχει ανάγκη για αέριο. «Είναι πιθανόν να δούμε περισσότερες συμφωνίες» μεταξύ ευρωπαϊκών βιομηχανικών εταιρειών και παραγωγών LNG από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Mauro Chavez, επικεφαλής των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου και LNG στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.