Η Siemens Energy θα προχωρήσει σε περικοπές ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στην ταλαιπωρημένη επιχείρηση ανεμογεννητριών της, αφού τεράστιες απώλειες την ανάγκασαν να λάβει ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ με την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα. «Βεβαιωνόμαστε ότι προχωράμε σε εξορθολογισμό όπου είναι δυνατόν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος

Christian Bruch σε μια ημερίδα ενημέρωσης επενδυτών στο Αμβούργο, υποσχόμενος ότι η γερμανική εταιρεία – ηγέτης στην αγορά της πράσινης ενέργειας με ετήσια έσοδα άνω των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ – θα ανακάμψει το επόμενο έτος. 

Ο όμιλος θα εξετάσει την εξωτερική ανάθεση της παραγωγής για σημαντικά εξαρτήματα των ανεμογεννητριών του, περιορίζοντας τη διεθνή εστίασή του και αναθεωρώντας τους δυσμενείς συμβατικούς όρους με τους πελάτες, είπε, καθώς ξεκινά μια ριζική αναδιάρθρωση της επιχείρησης με στόχο την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος και την προστασία των εύθραυστων ισολογισμού.

Οι εισηγμένες στο Dax μετοχές της Siemens Energy, η οποία διασπάστηκε από τον ομώνυμο γερμανικό όμιλο μηχανικών Siemens το 2020, υποχώρησαν 6% στα 11,14 ευρώ μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Η εταιρεία προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη στη Siemens Gamesa, το τμήμα αιολικής της, θα ήταν επώδυνη, αλλά προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι τώρα είχε μια περαιτέρω επιβράδυνση αλλά και ένα λεπτομερές σχέδιο για να την επαναφέρει σε τροχιά εντός τριών ετών.

Η Gamesa ανέφερε ζημία 4,4 δισ. ευρώ φέτος, οδηγώντας συνολικά σε ζημία 4,6 δισ. ευρώ, τον όμιλο, ενώ η εταιρεία αποκάλυψε ότι το τμήμα αιολικής αναμένει να συγκεντρώσει επιπλέον ζημίες 2 δισ. ευρώ και το 2024.

Η Siemens Energy τόνισε ότι οι άλλοι επιχειρηματικοί της τομείς, που αντιπροσωπεύουν το 70% των εσόδων του ομίλου, στην τεχνολογία φυσικού αερίου, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τον βιομηχανικό μετασχηματισμό, έχουν υψηλές επιδόσεις και ότι αναμένει ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Η εταιρεία εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα μια χρηματοοικονομική σωτηρία 15 δισ. ευρώ, που υποστηρίζεται από κρατικές εγγυήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το Βερολίνο, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ανεκτέλεστο έργο ύψους 112 δισ. ευρώ που είχε σταματήσει εν μέσω ''ξηρασίας'' χρηματοδότησης σε ολόκληρη την αγορά που έγινε κρίσιμη από πρόσθετους φόβους για την εταιρεία. ισολογισμού λόγω των απωλειών του από ανέμους.

Ο Jochen Eickholt, επικεφαλής της Gamesa, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να εντοπίζει τεχνικά προβλήματα με τις ανεμογεννήτριές της πριν από περισσότερους από 12 μήνες, αλλά η πολυπλοκότητα των διαδικασιών κατασκευής και διαχείρισης στην επιχείρηση σήμαινε ότι η πλήρης κλίμακα του προβλήματος δεν είχε γίνει εμφανής έως το φετινό καλοκαίρι. Το τμήμα εξέδωσε προειδοποίηση κερδών τον Αύγουστο, γεγονός που τότε προκάλεσε την πτώση των μετοχών του.

Από τις 65.000 ανεμογεννήτριες που έχει εγκαταστήσει η Gamesa μέχρι στιγμής, ο Eickholt είπε ότι η εταιρεία είναι πλέον βέβαιη ότι τα σφάλματα επηρέασαν περίπου 2.900 τουρμπίνες.

Μόνο μερικοί στρόβιλοι έχουν αποτύχει: που σημαίνει ότι η εταιρεία προσπαθεί μανιωδώς να μοντελοποιήσει το πρόβλημα και να δει πόσοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν θεωρητικά, καθώς η εταιρεία είναι συνήθως υπεύθυνη για τη συντήρηση τους σε χρονικό ορίζοντα 30 ετών.

Είχε εφαρμοστεί το «μέγιστο επίπεδο επιμέλειας», είπε ο Eickholt, με μια ομάδα εργασίας που βοηθήθηκε από εξωτερικούς συμβούλους και τεχνικούς εμπειρογνώμονες.

«Όλα αναλύονται και συζητούνται αυστηρά. . . Αυτό που μπορώ να πω τώρα είναι ότι δεν έχουμε κανένα νέο δεδομένο για να υποδείξουμε μεγαλύτερο αριθμό τουρμπινών που επηρεάζονται», σημείωσε.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προβλήματα τεχνικά. Ειδικότερα, η εστίαση στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη και την απόκτηση μεριδίου αγοράς οδήγησε σε δυσμενείς συμβάσεις που συχνά διαπραγματεύονται με πελάτες, που όπως πιστεύει η εταιρεία της έχουν δώσει λίγα περιθώρια ελιγμών.

Ως μέρος της αναδιοργάνωσης του τμήματος, θα επικεντρωθεί στο μέλλον σε έναν μικρότερο «πυρήνα» αγοράς για χερσαίες ανεμογεννήτριες, ιδίως σε χώρες όπου η ρύθμιση και τα οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή είναι μεγαλύτερα.

«Φτιάχνοντας τα πάντα στο σπίτι». . . δεν έχει νόημα», πρόσθεσε ο Eickholt, με το τμήμα να επιδιώκει επίσης να κλείσει τις παραγωγικές δυνατότητες και να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ορισμένες εργασίες μηχανικής που θα έχουν μικρότερο κόστος. «Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε το χαρτοφυλάκιο τεχνολογίας».