Το Ισραήλ Επικύρωσε τη Συμφωνία για τους Ομήρους - Αναλυτικά τα Βήματα - Παραμένει ο Στόχος Διάλυσης της Χαμάς

Το Ισραήλ Επικύρωσε τη Συμφωνία για τους Ομήρους - Αναλυτικά τα Βήματα - Παραμένει ο Στόχος Διάλυσης της Χαμάς
energia.gr
Τετ, 22 Νοεμβρίου 2023 - 14:37

Σε μια άνευ προηγουμένου ψηφοφορία νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε μια συμφωνία για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης περίπου 50 ομήρων που βρίσκονται αιχμάλωτοι της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσής της στο Ισραήλ 7ης Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών από φυλακές του Ισραήλ

Η πιθανότερη ημέρα έναρξης της κατάπαυσης του πυρός είναι η Πέμπτη.

Κυβερνητική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν διευκρινίζει πώς ψήφισαν οι υπουργοί. Παρά την προηγούμενη αντίθεσή του στη συμφωνία, το ακροδεξιό κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού ψήφισε υπέρ, με μόνο τα μέλη της υπερεθνικιστικής Otzma Yehudit του Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ψηφίζουν κατά.

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε πλήρη παύση των επιχειρήσεων των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ στο έδαφος στη Λωρίδα της Γάζας και τερματισμό των ισραηλινών αεροπορικών επιχειρήσεων πάνω από το έδαφος της Λωρίδας, εκτός από τον βορρά, όπου θα σταματούν μόνον για έξι ώρες την ημέρα, ανέφεραν πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός Ισραηλινού αξιωματούχου.

Επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία, το Κατάρ σημείωσε ότι η ώρα έναρξης θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Μια δήλωση νωρίς το πρωί της Τετάρτης από το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ περιέγραψε τις συνομιλίες που παρήγαγαν τη συμφωνία ως μεσολάβηση της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και του Κατάρ για μια "ανθρωπιστική παύση" στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η κυβέρνηση δημοσιεύει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με αυτή υπάρχουν τρία παραρτήματα:

1. Μια σύσταση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι.
2. Ένα απόρρητο έγγραφο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν δημοσιεύτηκε
3. Μια λίστα με 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας που πληρούν τις προϋποθέσεις για αποφυλάκιση στο πλαίσιο της συμφωνίας. Σύμφωνα με την απόφαση, και οι 300 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν μόνο υπό τον όρο ότι 100 ζωντανοί όμηροι - πολίτες ή κάτοικοι του Ισραήλ - θα απελευθερωθούν από τη Γάζα και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Η απελευθέρωση θα γίνει σε δύο στάδια, με πολλαπλές φάσεις σε κάθε στάδιο.

Στάδιο πρώτο

Σε πρώτο στάδιο, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους μόλις επιστραφούν στο Ισραήλ 50 όμηροι. Αυτό θα γίνει σε τέσσερις φάσεις, με τουλάχιστον 10 ομήρους να απελευθερώνονται σε κάθε φάση. "Το πρώτο μέρος θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρξει μια παύση στις μάχες", αναφέρει η απόφαση.

Δεύτερο στάδιο

Στο δεύτερο στάδιο, το Ισραήλ θα απελευθερώσει "έως" άλλους 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας εάν "έως" 50 επιπλέον όμηροι επιστραφούν στο Ισραήλ. Λέει ότι η ίδια αναλογία Παλαιστινίων αιχμαλώτων προς Ισραηλινούς ομήρους από το πρώτο μέρος θα συνεχιστεί, με κάθε επιπλέον φάση να περιλαμβάνει την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων. "Για κάθε επιπλέον απελευθέρωση 10 ομήρων θα υπάρχει μια επιπλέον παύση των μαχών 24 ωρών", λέει. Και πάλι, στο δεύτερο στάδιο, οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν μόνο όταν οι όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Η δήλωση αναφέρει ότι "αμέσως μετά το τέλος της παύσης των μαχών που απαιτείται για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων, οι μάχες θα επαναληφθούν στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να καταστραφούν οι στρατιωτικές και οργανωτικές δυνατότητες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα και να δημιουργηθούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή όλων των ομήρων".

Η απόφαση εξουσιοδοτεί το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του υπουργού Μπένι Γκάντς να αποφασίσουν για την ταυτότητα των αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν σε κάθε φάση, από τον κατάλογο που παρέχεται. Είναι επίσης εξουσιοδοτημένοι να καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα κάθε φάσης.

Επιπλέον, μπορούν να αποφασίσουν για το τέλος των φάσεων και ολόκληρη η ανταλλαγή και η παύση στις μάχες περιορίζεται το πολύ σε δέκα ημέρες από το τέλος της πρώτης φάσης, αναφέρει η απόφαση.

Όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στη λίστα που δεν έχουν απελευθερωθεί μέχρι το τέλος των ανταλλαγών δεν θα απελευθερωθούν, αναφέρει η απόφαση.

Μετά την ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο, οι Ισραηλινοί πολίτες θα έχουν 24 ώρες βάσει νόμου για να υποβάλουν αίτηση κατά οποιασδήποτε από τις προγραμματισμένες απελευθερώσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων, αν και δεν αναμένεται κάποια ανατροπή και ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ εκτίμησε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη.

"Δέσμευση" επιστροφής όλων των ομήρων

"Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει όλους τους απαχθέντες πίσω στα σπίτια τους. Απόψε, η κυβέρνηση ενέκρινε το περίγραμμα για το πρώτο στάδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου, βάσει του οποίου τουλάχιστον 50 απαχθέντες –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρχει παύσηστις μάχες", αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Η απελευθέρωση κάθε επιπλέον ομάδας 10 απαχθέντων θα έχει ως αποτέλεσμα μια επιπλέον ημέρα παύσης πυρός", προστίθεται. "Η ισραηλινή κυβέρνηση, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν όλους τους απαχθέντες, να ολοκληρώσουν την εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλίσουν ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ξανά απειλή για το Κράτος του Ισραήλ".

Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να απελευθερώσει Παλαιστίνιες γυναίκες και ανηλίκους από τη φυλακή και να τους αφήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, κυρίως στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απέφυγε να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό, ωστόσο η Χαμάς ανέφερε τον αριθμό 150, σε μια δήλωσή της με την οποία χαιρετίζεται η "ανθρωπιστική εκεχειρία".

"Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας διατυπώθηκαν σύμφωνα με το όραμα της αντίστασης και τους καθοριστικούς παράγοντες της που στοχεύουν να υπηρετήσουν τον λαό μας και να ενισχύσουν τη σταθερότητά του απέναντι στην επιθετικότητα", ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς.

Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να επιτρέψει την είσοδο επιπλέον καυσίμων στη Γάζα, καθώς και σημαντικών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίες δεν έχουν εισέλθει σε μεγάλες ποσότητες στον θύλακα από την έναρξη πολέμου.

Η Χαμάς είπε ότι στο πλαίσιο της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα σταματήσει τις πτήσεις με drone πάνω από τη νότια Γάζα και θα τις πραγματοποιεί μόνο στο βόρειο τμήμα του θύλακα για έξι ώρες την ημέρα, μεταξύ 10 π.μ. - 4 μ.μ.

Η ισλαμιστική οργάνωση διευκρίνισε ότι ενώ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός, "τα δάχτυλά μας θα παραμείνουν στη σκανδάλη και οι νικητές μαχητές μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή για να υπερασπιστούν τον λαό μας και να αποκρούσουν την κατοχή".

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης και συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, όλες οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας - η IDF, η Shin Bet και η Mossad - εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη συμφωνία. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτή η επικύρωση έπεισε αρκετούς υπουργούς που ταλαντεύονταν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού του κόμματος Εθνική Ενότητα Gideon Sa'ar, να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέμεινε ορισμένες προϋποθέσεις να αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απελευθέρωσης και άλλων ομήρων μετά την τετραήμερη παύση, τη δέσμευση της Χαμάς να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει ομήρους που κρατούνται από άλλες ισλαμιστικές και ριζοσπαστικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αρνήθηκε σθεναρά την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για φόνο.

Παιδιά και μητέρες

Η αναπτυσσόμενη συμφωνία για τους ομήρους θα οδηγήσει στην απελευθέρωση 30 παιδιών, οκτώ μητέρων και ακόμη 12 γυναικών που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η Χαμάς ανέφερε ότι κρατά 210 από τους περίπου 240 ομήρους που απήχθησαν τον περασμένο μήνα, μεταξύ των οποίων και περίπου 40 παιδιά. Πιστεύεται ότι η Ισλαμική Τζιχάντ κρατά πολλούς από τους υπόλοιπους ομήρους.

Μέρος της συμφωνίας είναι ο Ερυθρός Σταυρός να αποκτήσει πρόσβαση στους απαχθέντες που θα παραμείνουν όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φαρμάκων σε αυτούς, δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου την Τρίτη.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με ομήρους που δεν είναι Ισραηλινοί πολίτες και ότι άλλες κυβερνήσεις ενδέχεται να εργάζονται σε ξεχωριστές συμφωνίες για εκείνους. 

Η Χαμάς σημείωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για μια συμφωνία ότι δεν θα απελευθερώσει κανέναν στρατιώτη των IDF.

Το Channel 12 ανέφερε επίσης ότι το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ έχει αναπτύξει έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι όμηροι θα απελευθερώνονται και θα μεταφέρονται στο Ισραήλ.

Τα πέντε στάδια για τους ομήρους

Το Channel 12 αναφέρει ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού έχει αναπτύξει μια καθορισμένη διαδικασία μέσω της οποίας οι όμηροι θα απελευθερωθούν και θα μεταφερθούν στο Ισραήλ.

1. Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στους εκπροσώπους των IDF. 
2. Στη συνέχεια, οι όμηροι θα υποβληθούν σε αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές.
3. Στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
4. Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον ορισμένοι από τους ομήρους μπορούν να ενημερωθούν επί της κατάστασης.
5. Στο τελικό στάδιο του μηχανισμού, οι όμηροι θα υποβληθούν όντως σε απολογισμό με αξιωματούχους ασφαλείας, ώστε να αποκαλύψουν πιθανώς χρήσιμες πληροφορίες.

Αντίσταση και ταλαντεύσεις από την Άκρα Δεξιά

Η τελική ψηφοφορία έδωσε αποτέλεσμα 35-3. Οι τρεις υπουργοί του Otzma Yehudit ήταν τα μόνα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που καταψήφισαν τη συμφωνία.

Αν και κατέληξε να υποστηρίξει τη συμφωνία, το κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι η Χαμάς είναι απελπισμένη για κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία δίνει στην τρομοκρατική οργάνωση ακριβώς εκείνο που χρειάζεται. Η ακροδεξιά παράταξη ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία εγκαταλείπει τους υπόλοιπους ομήρους. Ο "Θρησκευτικός Σιωνισμός" είπε ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων είναι μέσω μιας αδιάλλακτης στρατιωτικής προσέγγισης.

Στη δήλωσή του, το Otzma Yehudit ανέφερε ότι η συγκατάθεση της Χαμάς στη συμφωνία αποδεικνύει ότι είναι κακή και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ να μην συνεχίσει τις μάχες μετά τη λήξη της εκεχειρίας.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα Shas και United Torah Judaism υποστήριξαν τη συμφωνία μαζί με το Likud του Νετανιάχου και το κόμμα "Εθνική Ενότητα" του Gantz.

(από capital.gr)