Η τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας, Botas υπέγραψε συμφωνία με την αντίστοιχη της Αλγερίας, Sonatrach για την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου για ακόμη τρία χρόνια, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας. Όπως αναφέρει η συμφωνία, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Αλγέρι, η Τουρκία θα συνεχίσει 

να προμηθεύεται 4,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως, από την Αλγερία, όπως ανέφερε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε δήλωσή του.

Η Botas και η Sonatrach υπέγραψαν για πρώτη φορά σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου το 1988 η οποία έχει έκτοτε παραταθεί. Η υφιστάμενη σύμβαση επρόκειτο να λήξει τον Οκτώβριο του επόμενου έτους και παρατάθηκε έως το 2027, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας. Η Τουρκία, η οποία διαθέτει ελάχιστο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, καθώς και από το υγροποιημένο φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την Αλγερία, το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Νιγηρία.

Προκειμένου να αποξτήσει κάποιο βαθμό ενεργειακής ανεξαρτησίας, η Άγκυρα αναπτύσσει ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, του οποίου η δυναμικότητα ανέρχεται σε 710 δισ. κυβικά μέτρα αερίου Η επιθυμία της Τουρκίας για περισσότερη δραστηριοποίηση στον ενεργειακό τομέα έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.

Όσον αφορά τις σχέσεις της με την Αλγερία, η Τουρκία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ίδρυσης κοινής εταιρείας εξόρυξης υδρογονανθράκων μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Περίπου 1500 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αλγερία και απασχολούν 30.000 άτομα, με τις επενδύσεις της Τουρκίας στην οικονομία της βορειοαφρικανικής χώρας να ανέρχονται σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια!