IEA-Μπιρόλ: Έφτασε η Στιγμή της Αλήθειας για τη Βιομηχανία Πετρελαίου και Φ. Αερίου

IEA-Μπιρόλ: Έφτασε η Στιγμή της Αλήθειας για τη  Βιομηχανία Πετρελαίου και Φ. Αερίου
energia.gr
Πεμ, 23 Νοεμβρίου 2023 - 11:11

Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να ξοδεύουν περίπου το ήμισυ της ετήσιας επένδυσής τους σε έργα καθαρής ενέργειας έως το 2030 για να ευθυγραμμιστούν με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) και προειδοποίησε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που επενδύουν σε νέα έργα δέσμευσης άνθρακα

ότι η τεχνολογία δεν είναι υποκατάστατο για τη μείωση των εκπομπών και «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση του σημερινού status quo».

Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των παγκόσμιων επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια και πέρυσι διέθεσαν το 2,5%, ή 20 δισεκατομμύρια δολάρια, του κεφαλαίου τους στον τομέα, είπε ο IEA, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτελέσουν μια τεράστια στρατηγική μετατόπιση έως το 2030 .

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζει μια στιγμή αλήθειας στο COP28 στο Ντουμπάι», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol, αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου.

«Καθώς ο κόσμος υφίσταται τις επιπτώσεις μιας επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης, η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως συνήθως δεν είναι ούτε κοινωνικά ούτε περιβαλλοντικά υπεύθυνη».

Η πιο πρόσφατη παρέμβαση από τον ΔΟΕ είναι η πιο έντονη από τότε που συγκλόνισε τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων το 2021 λέγοντας ότι δεν θα υπήρχε χώρος για νέα έργα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα.

Η τελευταία έκθεση ανέφερε ότι οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να αφιερώσουν το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού τους σε έργα καθαρής ενέργειας έως το 2030, εάν θέλουν να ευθυγραμμιστούν με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2019, η οποία στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στον 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η BP διεκδίκησε ηγετική θέση μεταξύ των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου που επιδιώκουν να περιορίσουν τις εκπομπές, λέγοντας ότι το 2030 περίπου το 50% των κεφαλαιουχικών δαπανών του ομίλου θα αφορούσε σε επιχειρήσεις «μετάβασης», συμπεριλαμβανομένης της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και μιας επιχείρησης ευκολίας που καλύπτει σταθμούς ανεφοδιασμού.

Ωστόσο, ο όμιλος ορυκτών καυσίμων επιβράδυνε φέτος τα σχέδιά του για τη μείωση των εκπομπών και ανέστειλε την υποχώρησή του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εν μέσω αύξησης των κερδών του πετρελαίου.

Οι δύο αμερικανικές εταιρείες, η Chevron και η ExxonMobil, έχουν αρνηθεί να επενδύσουν στη δική τους παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και αντ' αυτού επικεντρώθηκαν σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα όπως το υδρογόνο, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και τα βιοκαύσιμα.

Η Chevron θα δαπανήσει μόλις 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό κεφαλαιακών της δαπανών 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα φέτος. Η Exxon δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι σχεδιάζει να δαπανήσει συνολικά 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες χαμηλότερων εκπομπών έως το τέλος του 2027, ενώ οι ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες θα παραμείνουν στα 20-25 δισ., δολάρια κατά την περίοδο.

Η Shell έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να επενδύει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο ετησίως μεταξύ 2023 και 2025 σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, έναντι συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών 22-25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως το 2024 και το 2025.

Η γαλλική TotalEnergies είπε ότι σχεδιάζει να διαθέσει το 33% των κεφαλαιουχικών της δαπανών μεταξύ 2023 και 2028, ή περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε επενδύσεις που θεωρούνται χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αρκετοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου απέσυραν τις δεσμεύσεις τους για καθαρή ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και της ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια που πυροδότησε η πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Birol είπε ότι οι εταιρείες πετρελαίου άργησαν να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια καθώς «δεν βλέπουν ότι θα βγάλουν χρήματα» από αυτήν, αλλά υποστήριξε ότι οι αποδόσεις των ορυκτών καυσίμων ήταν λιγότερο σταθερές και ελαφρώς υψηλότερες από την καθαρή ενέργεια.

Ο ΙΕΑ εκτίμησε ότι η απόδοση του κεφαλαίου που απασχολήθηκε στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν 6 τοις εκατό έως 9 τοις εκατό μεταξύ 2010 και 2022, σε σύγκριση με 6 τοις εκατό για έργα καθαρής ενέργειας.

Ο Birol πρόσθεσε ότι οι εταιρείες έπρεπε να «απελευθερώσουν την ψευδαίσθηση ότι η λύση είναι η απίστευτα μεγάλες ποσότητες δέσμευσης άνθρακα», με τον IEA να προειδοποιεί ότι οι τρέχουσες πολιτικές θα απαιτούσαν «ασύλληπτα» 32 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα να δεσμεύονται ετησίως μέχρι το 2050.

«Η βιομηχανία πρέπει να δεσμευτεί να βοηθήσει πραγματικά τον κόσμο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και τους κλιματικούς στόχους του», είπε.