Το μοναδικό εναπομείναν διυλιστήριο πετρελαίου της Σκωτίας στο Grangemouth θα σταματήσει τη λειτουργία του το 2025, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του την Τετάρτη, θέτοντας περίπου 400 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, καθώς η εταιρεία παλεύει με τη χαμηλότερη ζήτηση και τα περιορισμένα περιθώρια κέρδους.
Η Petroineos, μια κοινοπραξία μεταξύ του Ομίλου Ineos του Sir Jim Ratcliffe και της κινεζικής PetroChina

είπε ότι η τοποθεσία θα μετατραπεί σε εγκατάσταση για εισαγωγές καυσίμων για διανομή.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Το χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε αλλαγή λειτουργίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες για να ολοκληρωθεί και επομένως το διυλιστήριο αναμένεται να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την άνοιξη του 2025».

Το Grangemouth, το οποίο βρίσκεται στις εκβολές Forth, 20 μίλια δυτικά του Εδιμβούργου, παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων της Σκωτίας και απασχολεί περίπου 500 άτομα. Το τερματικό εισαγωγών καυσίμων αναμένεται να απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην εταιρεία.

Το μέλλον του Grangemouth, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1920 και είναι ένα από τα μόλις έξι διυλιστήρια που έχουν απομείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν εδώ και καιρό αμφίβολο λόγω της ηλικίας του. Τα παλαιότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από πιο αποτελεσματικά και νεότερα αντίστοιχα στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, σε μια εποχή που ο κλάδος παλεύει με μικρά περιθώρια κέρδους.

Το προτεινόμενο κλείσιμο υπογραμμίζει τον κίνδυνο για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σκωτίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει τελικά να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα ως μέρος της δέσμευσής του να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ο Franck Demay, διευθύνων σύμβουλος της Petroineos Refining, δήλωσε ότι οι εργασίες του διυλιστηρίου θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές του 2025. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία εξετάζει ορισμένες «ευκαιρίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα» για την τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εγκατάστασης βιοδιυλιστηρίου. «Καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την προσαρμογή της επιχείρησής μας ώστε να αντανακλά τη μείωση της ζήτησης για τον τύπο των καυσίμων που παράγουμε», είπε. Η επιχείρηση θα μετατραπεί από κατασκευαστής προϊόντων καυσίμων σε μια επιχείρηση που «εισάγει τελικά προϊόντα καυσίμων για μελλοντική διανομή στους πελάτες», πρόσθεσε.

Ο Neil Gray, υπουργός Ενέργειας της Σκωτίας, είπε ότι η απόφαση της Petroineos ήταν εμπορική για την εταιρεία και ότι η κυβέρνηση στο Εδιμβούργο δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο μέλλον για την Grangemouth. «Αυτή είναι μια εμπορική απόφαση και καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα έργα θα προστατεύσουν το μέλλον της τοποθεσίας για να της επιτρέψουν να συνεχίσει ως σημαντική πηγή προμήθειας καυσίμων για τα επόμενα χρόνια», είπε.

Ο σκιώδης σκωτσέζος υπουργός ενέργεια και γραμματέας των Εργατικών, Ίαν Μάρεϊ, δήλωσε ότι το κλείσιμο του διυλιστηρίου θα ήταν «ένα χτύπημα τόσο για την τοπική κοινότητα όσο και για την οικονομία της Σκωτίας». Η ομάδα εκστρατειών Friends of the Earth είπε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας απέτυχε «να θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένα σχέδια μετάβασης με τους εργαζόμενους».

Η Σάρον Γκράχαμ, γενική γραμματέας του συνδικάτου Unite, δήλωσε: «Αυτή η πρόταση σαφώς εγείρει ανησυχίες για τα προς το ζην των μελών μας, αλλά επίσης θέτει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ασφάλεια στο μέλλον». Πρόσθεσε ότι το συνδικάτο «δεν θα αφήσει κανένα λιθαράκι στον αγώνα για θέσεις εργασίας και θα ζητήσει από τους πολιτικούς να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».