3% της Συνολικής Υπεράκτιας Παραγωγής Αργού των ΗΠΑ Διέρρευσε στον Κόλπο του Μεξικό

3% της Συνολικής Υπεράκτιας Παραγωγής Αργού των ΗΠΑ Διέρρευσε στον Κόλπο του Μεξικό
energia.gr
Παρ, 24 Νοεμβρίου 2023 - 11:35

Η διαρροή του αγωγού που απελευθέρωσε έως και 1,1 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού την περασμένη εβδομάδα ανάγκασε το κλείσιμο της παραγωγής περίπου 61.000 βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 3% της συνολικής υπεράκτιας παραγωγής αργού των ΗΠΑ.

Έξι παραγωγοί χρησιμοποιούν τη γραμμή Main Pass Oil Gathering Co. (MPOG), έναν αγωγό 67 μιλίων που εκτείνεται ανατολικά από το Δέλτα του Μισισιπή. Το Λιμενικό Σώμα ενημέρωσε ότι οι παραγωγοί W&T Energy VI, Occidental Petroleum, Walter Oil and Gas, Cantium, Arena Offshore και Talos Energy Ventures, θα επηρεαστούν από τη διακοπή.

Το πρωί της Πέμπτης, ο διαχειριστής του αγωγού Third Coast έκλεισε τη γραμμή MPOG όπου παρατηρήθηκε διαρροή πετρελαίου. 

Η διαρροή έχει σταματήσει και αναπτύχθηκαν ομάδες ειδικών συνεργείων για να στοχεύσουν συγκεντρωμένες περιοχές για καθαρισμό. Από τις εργασίες των συνεργείων ανακτήθηκαν περίπου 210 γαλόνια μίγματος λαδιού-νερού.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η διαρροή επεκτάθηκε σε μήκος 30 μιλίων, παρασύρθηκε περαιτέρω στις υπεράκτιες περιοχές και εξαπλώθηκε. Από τη στιγμή που έκλεισα οι στροφιγγες, δεν έχουν παρατηρηθεί σημάδια περαιτέρω απελευθέρωσης λαδιών. Λίγα πτηνά με λάδι έχουν εντοπιστεί, αλλά δεν υπήρξαν επιπτώσεις στην ακτογραμμή, είπαν οι συντονιστές των συνεργείων καθαρισμού στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, το πόσο ορατή είναι η κηλίδα μπορεί να μην είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον αντίκτυπο της διαρροής, σύμφωνα με τον Doug Helton, συντονιστή αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Ο Helton είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι οι επιπτώσεις του πετρελαίου στα απειλούμενα είδη του κόλπου -όπως η φάλαινα του Ράις και το Kemp's Ridley, μια άκρως απειλούμενη χελώνα- θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, ακόμα κι αν η επιφάνεια και η ακτογραμμή έμοιαζαν περίπου το ίδιο. Το πετρέλαιο έχει αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια άγρια ζωή και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαρροή του Deepwater Horizon(το 2010) μπορεί να έχει σκοτώσει περίπου το ένα τέταρτο του εναπομείναντος πληθυσμού φαλαινών του Ράις.

Το σημείο που άρχισε η διαρροή στον αγωγό δεν έχει εντοπιστεί ακόμα. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί έχουν ερευνήσει περίπου 23 μίλια της γραμμής και το ψάξιμο συνεχίζεται. Η τοποθεσία πιστεύεται ότι είναι περίπου 20 μίλια μακριά από το Pass a Loutre.