Η φινλανδική κυβέρνηση ενέκρινε ψήφισμα για την έναρξη της διαδικασίας διαγωνισμού για πέντε υπεράκτια αιολικά έργα. Με το κυβερνητικό ψήφισμα, η κρατική Metsähallitus θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία επιλογής των εταίρων υλοποίησης για δύο υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας. Οι διαδικασίες διαγωνισμού που θα δρομολογηθούν φέτος θα αφορούν τα υπεράκτια αιολικά έργα που βρίσκονται στα ανοιχτά

του Närpiö και στα ανοικτά των Pyhäjoki και Raahe στη δυτική ακτή της Φινλανδίας.

Το υπεράκτιο αιολικό έργο Edith θα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στο Närpiö και το έργο Ebba στις θαλάσσιες περιοχές ανοικτά των Pyhäjoki και Raahe.

Οι δήμοι ενέκριναν τις προτάσεις σχεδιασμού για τα έργα και προχωρούν οι προκαταρκτικές μελέτες που ξεκίνησε η Metsähallitus, η οποία διαχειρίζεται τις χερσαίες και υδάτινες περιοχές του φινλανδικού κράτους.

Η συνολική προγραμματισμένη ισχύς των υπεράκτιων αιολικών έργων θα είναι περίπου 3 GW, ενώ η συνολική αξία επένδυσης εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθούν, τα έργα εκτιμάται ότι θα παράγουν έως και 14 TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, η οποία θα κάλυπτε επί του παρόντος περισσότερο από το 17 % της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, σύμφωνα με το Metsähallitus.

Η διαδικασία επιλογής εταίρων θα προχωρήσει σε φάσεις, ανέφερε η κρατική επιχείρηση.