Το ακροδεξιό PVV του Χερτ Βίλντερς είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα exit polls, με το κόμμα να αναμένεται να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο με 35 έδρες από τις 150 του οργάνου και ποσοστό 23%, πολύ υψηλότερο από όσο προέβλεπαν οι σφυγμομετρήσεις

Η στήριξη προς το ακροδεξιό κόμμα διπλασιάσθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το exit poll τοποθετεί τη συμμαχία Πράσινων/pvda του πρώην Ευρωπαίου αξιωματούχου Φρανς Τίμερμανς στη δεύτερη θέση με 26 έδρες και τρίτο το κεντροδεξιό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, με 23 έδρες. Τέταρτος έρχεται ο ρηξικέλευθος υποψήφιος Πίτερ Ομτσιγκ με 20 έδρες.

Η δύσκολη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, που θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα τέσσερα κόμματα, εγκαινιάζεται σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων. Το VVD της Ντιλάν Γεσιλγκιόζ και η συμμαχία Πράσινων/pvda του Φρανς Τίμερμανς, καθώς και το NSC του Πίτερ Ομτσιγκ έχουν μικρή διαφορά εδρών μεταξύ τους, εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit polls, δυσχεραίνοντας τον σχηματισμό λειτουργικού συνασπισμού.

Το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του τελευταίου προεκλογικού ντιμπέιτ, ο Βίλντερς δήλωνε ότι θέλει να είναι «πρωθυπουργός όλων των Ολλανδών, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους». Η δήλωση έγινε δεκτή με ειρωνεία από τη Γεσιλγκιόζ: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να πιστεύει κάτι τέτοιο», είπε η υποψήφια του κεντροδεξιού VVD. «Το προεκλογικό του μανιφέστο προμηνύει το ακριβώς αντίθετο. Η Ολλανδία χρειάζεται έναν ηγέτη ικανό να συσπειρώσει τους πολίτες, να ηγείται στη διεθνή σκηνή και να χτίζει πλειοψηφίες», είπε η Γεσιλγκιόζ. Παρότι η τουρκικής καταγωγής υποψήφια είχε αρχικά αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, άλλαξε έκτοτε στάση ξεκαθαρίζοντας ότι το VVD δεν θα συνεργασθεί με κυβέρνηση Βίλντερς. Την ίδια ώρα, η Γεσιλγκιόζ δεν έχει εμφανισθεί πρόθυμη να συνάψει κυβερνητικό συνασπισμό με την κεντροαριστερή συμμαχία GL/PVDA.

Ο Πίτερ Ομτσιγκ, που ίδρυσε το κόμμα NSC το καλοκαίρι για να δημιουργήσει την έκπληξη της προεκλογικής περιόδου με την απρόσμενη δημοτικότητά του, ενδέχεται να καταστεί ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού. Ο Ομτσιγκ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργασθεί με τον Βίλντερς, αλλά παραμένει ανοικτός σε συνεργασία με τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα.

Το αναλογικό ολλανδικό εκλογικό σύστημα εγγυάται κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ακόμη και σε κόμματα με ποσοστό 0,6%. Ο Ομτσιγκ, γνωστός και ως ο Ολλανδός Μακρόν για τον σχεδόν κωμικό νεανικό δυναμισμό του, απέκτησε πιστούς οπαδούς, πολλοί από τους οποίους του αποδίδουν σχεδόν μεσσιανικές ιδιότητες. Η φήμη του οικοδομήθηκε πάνω στις αποκαλύψεις σκανδάλου κρατικών βοηθημάτων. Η γεννημένη στην Τουρκία, κουρδικής καταγωγής Ντιλάν Γεσιλγκιόζ έφθασε στην Ολλανδία σε ηλικία 8 ετών, όταν η μητέρα της διέφυγε από τη χώρα διά θαλάσσης μέσω Ελλάδας. Η 46χρονη πρώην πρόσφυγας προτείνει τον δραστικό περιορισμό του αριθμού αιτούντων άσυλο. Κόρη συνδικαλιστή, «περιηγήθηκε» στην Αριστερά στην αρχή της πολιτικής της σταδιοδρομίας προτού συνταχθεί με το κεντροδεξιό κόμμα του Ρούτε.

Στην κάλπη δεν προσήλθαν, ως δικαιούντο, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Οι πριγκίπισσες Αμαλία και Αλεξία, που έκλεισαν τα 18 τους χρόνια, καθώς και ο βασιλιάς Βίλεμ-αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα δεν αξιοποίησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, δείχνοντας ότι τα ανάκτορα παραμένουν πεισματικά ουδέτερα στα πολιτικά πράγματα. Η ανιψιά του βασιλικού ζεύγους, Ελοΐζ φαν Οράνιε, ξεκίνησε να ψηφίσει, αλλά επέστρεψε, καθώς ξέχασε την ταυτότητά της.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")