Η Συμμαχία Offshore Wind Port Alliance ζήτησε ισχυρότερη πολιτική δέσμευση και περισσότερη υποστήριξη για τον υπεράκτιο τομέα. Ένα νέο ψήφισμα από τη συμμαχία, την οποία αποτελούν έξι από τα μεγαλύτερα αιολικά λιμάνια της Ευρώπης, απαιτεί περαιτέρω μέτρα που μπορούν να παρέχουν διασφάλιση σε αλυσίδες αξίας σε συνδυασμό με σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου και τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών.

Σύμφωνα με τα λιμάνια, αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία της ικανότητας που απαιτείται για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τον υπεράκτιο τομέα τα επόμενα 30 χρόνια.

Ζητούν επίσης τη διαφύλαξη των αλυσίδων αξίας στα λιμάνια της υπεράκτιας βάσης για να διασφαλιστεί η συνεχής ροή των προμηθειών. Αυτό θα βοηθούσε επίσης να γίνουν οι λιμενικές περιοχές πιο ελκυστικές ως χώροι εργασίας, επομένως θα είναι ευκολότερο να προσελκύσουν επιπλέον ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Η συμμαχία αποτελείται από το Port Oostende στο Βέλγιο, το Groningen Seaports/Eemshaven στην Ολλανδία, το Niedersachsen Ports/Cuxhaven στη Γερμανία, το λιμάνι Nantes-Saint Nazaire στη Γαλλία, το Humber στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Port Esbjerg στη Δανία.

«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, είναι σημαντικό οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη να αναγνωρίσουν και να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας για ανάπτυξη πρόσθετης χωρητικότητας λιμένων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Port Esbjerg, Dennis Jul Pedersen.

«Όλα τα μέλη της συμμαχίας έχουν φιλοδοξία να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην πραγματοποίηση των ευρωπαϊκών υπεράκτιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Για να συμβεί αυτό, είναι σημαντικό οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας και να κάνουν αλλαγές στις βιομηχανικές πολιτικές με τρόπο που θα μας βοηθήσουν. Χρειαζόμαστε σαφώς καθορισμένους πολιτικούς στόχους και στρατηγικές που θα υποστηρίζουν τους στόχους μας», πρόσθεσε.