Η Λιβύη Χρειάζεται 17 Δις Δολ. για να Αυξήσει την Παραγωγή Πετρελαίου στα 2 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα

Η Λιβύη Χρειάζεται 17 Δις Δολ. για να Αυξήσει την Παραγωγή Πετρελαίου στα 2 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα
energia.gr
Παρ, 1 Δεκεμβρίου 2023 - 14:10

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης, National Oil Corporation (NOC), χρειάζεται προϋπολογισμό 17 δις δολαρίων για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε τρία έως πέντε χρόνια από σήμερα, δήλωσε ο επικεφαλής της Farhat Bengdara σε συνέντευξή του

Ο Bengdara είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Alwasat στις 26 Νοεμβρίου ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την αύξηση της παραγωγής, ωστόσο "υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που θα έπρεπε". Η NOC έχει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει έργα σταθεροποίησης της παραγωγής και συντήρησης αγωγών και εξοπλισμού, καθώς και έργα για την αύξηση της παραγωγής, είπε ο Bengdara.

Τα κύρια έργα που θα βοηθήσουν στην αύξηση της εθνικής παραγωγής πετρελαίου σχετίζονται με τη συντήρηση των αγωγών που εγκαταστάθηκαν τη δεκαετία του 1960, δήλωσε ο Bengdara. "Αυτοί οι αγωγοί έχουν λήξει και πρέπει να αντικατασταθούν", είπε ο Bengdara, λέγοντας ότι το ζήτημα αποτελεί τη "μεγαλύτερη πρόκληση". "Υποσχεθήκαμε να φτάσουμε τα 1,3 εκατομμύρια bpd και φτάσαμε τα 1,295 εκατομμύρια bpd πριν από το τέλος του έτους. Αλλά μιλάμε για υποδομές που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1960 και δεν είχαν συντηρηθεί ποτέ", πρόσθεσε ο Bengdara.

Η παραγωγή πετρελαίου είναι η κύρια οικονομική πηγή της Λιβύης και αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της οικονομίας ολόκληρης της χώρας. Ωστόσο, ο πολιτικός διχασμός μεταξύ δύο κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξουσία στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της, καθιστά αμφίβολη την πιθανότητα να επενδύσουν περισσότερο για την αύξηση της παραγωγής στη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των γενικών εκλογών για την ενοποίηση των αντίπαλων κομμάτων το 2022, παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ.

Οι αντίπαλες φατρίες έχουν επανειλημμένα διαφωνήσει για τον έλεγχο της παραγωγής πετρελαίου και των εσόδων, που τροφοδοτούν το πολιτικό χάος και απειλούν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, έκτακτες χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις αξίας περίπου εννέα δισεκατομμυρίων δηναρίων Λιβύης, περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν παραπεμφθεί στη NOC κατά τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους.

Όπως είπε, υπάρχει στήριξη από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) και την κεντρική τράπεζα. Η κυβέρνηση ενέκρινε ένα έργο με στόχο την αντικατάσταση αγωγών που ρέουν από κοιτάσματα στη λεκάνη του Oasis και του κόλπου Sirt προς τα λιμάνια Es Sidra και Ras Lanuf. “Έχουμε επίσης ένα έργο για την αντικατάσταση ενός μέρους των διαβρωμένων αγωγών από τα κοιτάσματα Messla και Sarir προς το λιμάνι της Hariga και ένα άλλο έργο για μια γραμμή από το πεδίο El Sharara έως το λιμάνι Mellitah”, όπως είπε.

Από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι στην εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011, η παραγωγή πετρελαίου έχει πληγεί επανειλημμένα στη Λιβυή, που είναι χώρα-μέλος του OPEC καθώς και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στη Βόρεια Αφρική, από ένοπλες ομάδες που μπλοκάρουν εγκαταστάσεις, μερικές φορές για να απαιτήσουν υλικά οφέλη αλλά και ως τακτική για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικούς σκοπούς.

“Χάσαμε το 70% της αποθηκευτικής μας ικανότητας λόγω πολέμων”, είπε ο Bengdara. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο υποτίθεται ότι θα οδηγήσει τη χώρα στα 2 εκατομμύρια bpd “αν δεν υπάρξουν προβλήματα ή εξελίξεις πέρα από τον έλεγχό μας”. Ο Bengdara, διοικητής της κεντρικής τράπεζας πριν από το 2011, διορίστηκε ως επικεφαλής της NOC τον Ιούλιο του 2022 από το GNU, αντικαθιστώντας τον Mustafa Sanallah που ηγήθηκε της εταιρείας από το 2014.