Την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά της Αιγύπτου στη Μεσόγειο ανακοίνωσε η Shell Egypt NV. Οι δραστηριότητες γεώτρησης της Shell, στο βορειοανατολικό πεδίο El-Ammiya στη Μεσόγειο Θάλασσα, πραγματοποιήθηκαν σε βάθος περίπου 250 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Δέλτα του Νείλου

Τα πρωτογενή δεδομένα επιβεβαίωσαν την παρουσία μιας δεξαμενής αερίου, ανέφερε η Shell σε δελτίο Τύπου στις 21 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι «απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση των δεδομένων που αποκτήθηκαν για να προσδιοριστεί το μέγεθος και η ανακτήσιμη δυνατότητα της ανακάλυψης». Η εταιρεία είπε ότι αξιοποιεί την κινητή μονάδα γεώτρησης ανοικτής θαλάσσης της Stena Drilling για για να πραγματοποιήσει την διαδικασία της γεώτρησης.

«Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη Shell Egypt καθώς ενισχύει τις αναπτυξιακές μας φιλοδοξίες και τη συνεχή δέσμευσή μας ως βασικός εταίρος στο ενεργειακό τοπίο της Αιγύπτου», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Shell Egypt και Πρόεδρος της Shell για τις δραστηριότητες στην βορειοαφρικανική χώρα, Khaled Kacem. «[Η] επιτυχής παράδοση της τρέχουσας εκστρατείας ερευνών αποτελεί μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής της Shell Egypt. Η Shell, μαζί με τους εταίρους της, θα συνεχίσει να εργάζεται για να φτάσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στη φάση ανάπτυξης του μπλοκ».

Τον Σεπτέμβριο, η θυγατρική της Shell plc, BG International Limited, υπέγραψε συμφωνία εκχώρησης μεριδίου στην Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company (KUFPEC), βάσει της οποίας η KUFPEC απέκτησε μερίδιο 40% στο μπλοκ North East El-Amriya, που ονομάζεται επίσης Block 3, με τη Shell. κατέχει το υπόλοιπο 60% και συνεχίζει να είναι ο χειριστής.

«[Είμαστε] στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Αίγυπτο σε συνεργασία με τους διεθνείς επιχειρησιακούς εταίρους μας σε εξαιρετικά παραγωγικές λεκάνες ερευνών σύμφωνα με τη στρατηγική μας για το 2040», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της KUFPEC Mohammad Salem Al-Haimer σε προηγούμενο δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώθηκε η συμφωνία. «Αυτή η νέα συνεργασία στο Block 3 εξουσιοδοτεί την KUFPEC να ενισχύσει τα υπεράκτια περιουσιακά της στοιχεία και τις δραστηριότητες ερευνών στην Αίγυπτο». «Η KUFPEC δραστηριοποιείται ήδη σε αυτήν την περιοχή καθώς της έχει απονεμηθεί το τεμάχιο ανοικτής θαλάσσης North Ras Kanayes στη Μεσόγειο Θάλασσα το 2020», σημείωσε ο Al-Haimer.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη νέα μας συνεργασία στο Δέλτα του Νείλου Block 3, η οποία θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε την κοινή μας τεχνογνωσία καθώς εκμεταλλευόμαστε την ευνοϊκή συγκυρία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Kacem. «Η σύναψη αυτής της συμφωνίας ενισχύει την υπεράκτια θέση της Shell. Η εγγύτητα αυτού του μπλοκ με τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της Shell και άλλα πεδία ερευνών που κατέχει η Shell στην περιοχή θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των υπεράκτιων φιλοδοξιών της εταιρείας και θα στηρίξει την Αίγυπτο στην κάλυψη των αναγκών της για ενεργειακό εφοδιασμό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Shell Egypt και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν δραστηριότητες γεώτρησης στα τεμάχια 3 και 4 του Δέλτα του Νείλου τον Αύγουστο, με το ερευνητικό της έργο να περιλαμβάνει τρία πηγάδια διαδοχικά.

Ανακάλυψη της KUFPEC στον Κόλπο του Σουέζ

Νωρίτερα, η θυγατρική KUFPEC KUFPEC Egypt Limited ανακοίνωσε μια νέα ανακάλυψη πετρελαίου στο Geisum and Tawila West Concession στον Κόλπο του Σουέζ της Αιγύπτου. Η ανακάλυψη έγινε μέσω του εξερευνητικού φρεατίου GNN-11 το οποίο διανοίχτηκε σε ένα ρήγμα στα ανατολικά της ανάπτυξης του κοιτάσματος πετρελαίου GNN, σύμφωνα με ξεχωριστό δελτίο της KUFPEC. Το πηγάδι συνάντησε 165 πόδια καλής ποιότητας αργού στον σχηματισμό Nubia. Ο Al-Haimer σημείωσε ότι «αυτή είναι η πρώτη φορά που το Nubia βρέθηκε να είναι πετρελαιοφόρο στην περιοχή GNN της παραχώρησης». Το πηγάδι τέθηκε με επιτυχία σε παραγωγή με ρυθμό άνω των 2.500 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα (bopd). Η ακαθάριστη παραγωγή πετρελαίου από το περιουσιακό στοιχείο αυξήθηκε σε 23.000 bopd από 4.000 bopd πριν από την ανάπτυξη του κοιτάσματος GNN, δήλωσε η KUFPEC. Το GNN-11 είναι το τέταρτο πηγάδι που ολοκληρώνεται από τις πρώιμες εγκαταστάσεις παραγωγής που έχουν εγκατασταθεί στην κεντρική περιοχή του κοιτάσματος, συμπεριλαμβανομένης μιας πλατφόρμας υποστήριξης αγωγών, μιας κινητής υπεράκτιας μονάδας παραγωγής και ενός αγωγού εξαγωγής πετρελαίου 10 ιντσών, συνδεδεμένου με το υπάρχον συγκρότημα παραγωγής Geisum Star.

Επιπλέον, υπάρχουν αλλά τρία πηγάδια που έχουν ανοιχθεί στην πλατφόρμα, και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας φάσης του προγράμματος γεώτρησης έρευνας και ανάπτυξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Cheiron, μέσω της θυγατρικής της PICO GOS, κατέχει το 60% και εκμεταλλεύεται την παραχώρηση, με την KUFPEC να κατέχει το υπόλοιπο 40%. Οι δραστηριότητες πεδίου διευθύνονται από την Κοινή Επιχειρησιακή Εταιρεία PetroGulf Misr.