Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν ένα επενδυτικό ταμείο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με το κλίμα με την σύμπραξη των BlackRock, TPG και Brookfield, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι FT, η είδηση έρχεται καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να ενισχύσουν τα ...διαπιστευτήριά τους ως οικοδεσπότες της COP28 τις πρώτες ημέρες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ.

Η Lunate Capital, ένας νέος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Άμπου Ντάμπι, που έχει συσταθεί με περιουσιακά στοιχεία 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα επιβλέπει το ταμείο με τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για επενδύσεις σε χώρες του Νότου παγκοσμίως, είπαν τρία άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αξιοποιούν τεράστιους πόρους που έχουν συγκεντρωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Το έθνος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο κρατικό επενδυτικό του ταμείο, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Global SWF.

Ο πρόεδρος της COP28, Sultan al-Jaber, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χρηματοδότηση για το κλίμα θα αποτελέσει βασικό επίκεντρο για τη σύνοδο κορυφής, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη στο Ντουμπάι. Δεκάδες χιλιάδες εκπρόσωποι και έως και 180 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων αναμένεται να παραστούν στην εκδήλωση στην Expo City τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι FΤ ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτιαχναν ένα επενδυτικό ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χώρα έχει συνδεθεί με επενδύσεις σχεδόν 200 δισ. δολαρίων φέτος, κυρίως στην πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με ανάλυση FT.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τεθεί υπό έλεγχο από τότε που επιλέχθηκαν ως οικοδεσπότης του COP28 πριν από ένα χρόνο, λόγω ερωτημάτων σχετικά με το εάν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο θα πρέπει να επιβλέπει τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

Μια ηγετική φυσιογνωμία στη χρηματοδότηση για το κλίμα αποκάλεσε το επενδυτικό ταμείο ένα «σοβαρό βήμα» που θα τοποθετήσει τα ΗΑΕ ως παγκόσμιο κέντρο χρηματοδότησης για το κλίμα.

Οι χώρες, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αγωνίζονται να βρουν τα μετρητά για να μετατοπίσουν τα ενεργειακά συστήματα και τις οικονομίες τους από τα ορυκτά καύσιμα σε πράσινες πηγές ενέργειας. Υπάρχει επίσης έλλειμμα σε μετρητά για την προσαρμογή των παγκόσμιων οικονομιών σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Έρευνα του ΟΗΕ το 2021 διαπίστωσε ότι 125 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων για το κλίμα θα χρειάζονταν έως το 2050, εάν ο κόσμος ήθελε να μειώσει τις εκπομπές του και να εκπληρώσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια θα χρειάζονται κάθε χρόνο μόνο για καθαρή ενέργεια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τώρα.

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών για την εκτροπή περισσότερων χρημάτων στην κλιματική αλλαγή, αλλά υπάρχουν επίσης αυξανόμενες εκκλήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα να συνεργαστεί με τα δημόσια οικονομικά για να επενδύσει σε πράσινα έργα.

Το Lunate ενεργοποιήθηκε νωρίτερα φέτος υπό την αιγίδα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, Σεΐχη Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, αδελφού του ηγεμόνα του κράτους του Κόλπου, Σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nahyan. Το Lunate ανήκει στην Chimera Investment και στα ανώτερα στελέχη της.

Τον Σεπτέμβριο, το Lunate ανακοίνωσε ότι ο Khalifa Al Suwaidi, επικεφαλής του Abu Dhabi Growth Fund, θα είναι ένας από τους τρεις διαχειριστές εταίρους, μαζί με τον Murtaza Hussain, επικεφαλής επενδύσεων στο Abu Dhabi wealth fund ADQ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Chimera, Seif Fikry.

Οι Brookfield, BlackRock και TPG αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι εκπρόσωποι της COP28 αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.