Οι Τεχνολογίες Δέσμευσης Άνθρακα Αντιμετωπίζουν Εμπόδια Λόγω Υψηλού Κόστους  

Οι Τεχνολογίες Δέσμευσης Άνθρακα Αντιμετωπίζουν Εμπόδια Λόγω Υψηλού Κόστους
energia.gr
Παρ, 1 Δεκεμβρίου 2023 - 13:58

 

Η ελπίδα να δουν το Βόρειο Σέλας έχει προσελκύσει εδώ και καιρό τουρίστες στη Νορβηγία, αλλά ένα νορβηγικό έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) με το ίδιο όνομα προσελκύει τώρα μεγάλο ενδιαφέρον. Η Northern Lights, μια κοινοπραξία μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών Shell, Equinor και TotalEnergies, έχει καλωσορίσει 6.000 επισκέπτες - συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, ηγετών της βιομηχανίας

και ακτιβιστών για το κλίμα - στις εγκαταστάσεις της στο Øygarden, κοντά στο Μπέργκεν, στη δυτική Νορβηγία, από τότε που ξεκίνησε η κατασκευή το 2021. Θα είναι το πρώτο σύστημα στον κόσμο που θα προσφέρει διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από πελάτες όταν ξεκινήσει την λειτουργία του το επόμενο έτος.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δέσμευση άνθρακα από βιομηχανικές εκπομπές ή εκπομπές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και την έγχυση του σε εξαντλημένες πετρελαιοπηγές ή υδροφόρους ορίζοντες. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επιδιώξει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS, αλλά ορισμένοι τις κατηγορούν ότι τη χρησιμοποιούν ως μέσο για να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) επέκρινε τις «υπερβολικές προσδοκίες και την εξάρτηση» της βιομηχανίας από την τεχνολογία μόλις την περασμένη εβδομάδα - λέγοντας ότι «δεν αποτελούν τρόπο για να διατηρηθεί το status quo».

Η Northern Lights δηλώνει ότι θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία στις εταιρείες που εκπέμπουν CO2. «Την συγκρίνουμε με τη διαχείριση των απορριμμάτων: βάζεις τα σκουπίδια σου στο κράσπεδο και ερχόμαστε να τα μαζέψουμε», εξηγεί ο Børre Jacobsen, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, που έχει υπογράψει συμφωνίες για τη διαχείριση ενός μικρού ποσοστού των παγκόσμιων εκπομπών όπως από τη Yara, την νορβηγική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων, και τη γερμανική τσιμεντοβιομηχανία Heidelberg Materials.

Οι έντονα ρυπογόνες βιομηχανίες ποντάρουν στην τεχνολογία CCS για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, παρά την ταχεία ανάπτυξη του τομέα, οι τεχνολογίες παραμένουν δαπανηρές και δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί στην κλίμακα που απαιτείται για την πλήρη μείωση των εκπομπών.

Οι συνολικές επενδύσεις σε έργα CCS έφτασαν το ρεκόρ των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με τον IEA. Ωστόσο, ο οργανισμός λέει: «οι τρέχουσες πολιτικές [CCS] είναι εντελώς ανεπαρκείς για να υποστηρίξουν αποτελέσματα που ταιριάζουν με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις καθαρών μηδενικών εκπομπών». Με βάση τα σημερινά σχέδια, 115 εκατ. τόνοι CO₂ θα δεσμευτούν το 2030, έναντι 40 εκατ. τόνων σήμερα. Για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές, 1 δισεκατομμύριο τόνοι CO₂ θα πρέπει να δεσμευτούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας, λέει ο IEA.

Ενώ ο Jacobsen αναμένει πρόοδο μέχρι το 2030, σημειώνει ότι η τεχνολογία CCS θα αντιμετωπίσει τεχνικά εμπόδια, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε αναπτυσσόμενη τεχνολογία. «Τα περισσότερα χρονοδιαγράμματα πιθανότατα θα καθυστερήσουν  λίγο, κατά ένα ή δύο χρόνια», λέει. Αυτό πρόκειται να αναδειχθεί σε ένα μεγάλο θέμα στη σύνοδο κορυφής COP28 αυτό το μήνα. Ο ορισθείς πρόεδρος της COP Sultan al-Jaber, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Adnoc του Αμπού Ντάμπι, δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να «πάρει στα σοβαρά τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα» εάν πρόκειται να μειώσει τις βιομηχανικές εκπομπές.