Μια υπουργική δήλωση ιστορικών διαστάσεων που υπογράφηκε σήμερα στην διάσκεψη COP28 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στο Ντουμπάι, από περισσότερες από είκοσι χώρες θέτει σαφή στόχο τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας πυρηνικής ενεργειακής ικανότητας έως το 2050. 

Η δήλωση έγινε κατά την δεύτερη ημέρα της παγκόσμιας συνόδου κορυφής από τους αρχηγούς κρατών της Γαλλίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου, καθώς και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα, καθώς και από τους υπουργούς ενέργειας και ανώτερους αξιωματούχους των άλλων χωρών που υπογράφουν τη δήλωση.

Μιλώντας κατά την έναρξη της υπουργικής δήλωσης, ο Δρ Sama Bilbao y León, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης, που εκπροσωπεί την παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία, δήλωσε: "Η σημασία της υπουργικής διακήρυξης δεν μπορεί να υπερτονιστεί. Οι χώρες που υποστηρίζουν τη δήλωση αυτή αναλαμβάνουν μια αποφασιστική δέσμευση, τοποθετώντας την πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο των στρατηγικών τους για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το όραμά τους είναι αυτό που επιδιώκει ένα βιώσιμο, οικονομικά αποδοτικό, ασφαλές και δίκαιο ενεργειακό μείγμα.

Εφόσον μπορούμε να υλοποιήσουμε συλλογικά αυτόν τον φιλόδοξο στόχο, τριπλασιάζοντας την πυρηνική ισχύ, έχουμε τη δύναμη να εκπληρώσουμε την υπόσχεση της πυρηνικής ενέργειας - να αποανθρακώσουμε ολόκληρες οικονομίες και να παράσχουμε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μαζί, ας ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι προς ένα καθαρότερο, βιώσιμο μέλλον", τόνισε.