Η COP28 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στις 2 Δεκεμβρίου, είδαμε την συμφωνία για την Τριπλή Πυρηνική Ενέργεια, μια συμφωνία ορόσημο σε εκδηλώσεις COP. Για πρώτη φορά, αρχηγοί κρατών και υπουργοί από περισσότερες από είκοσι χώρες έκαναν μια σαφή δήλωση, όχι μόνο επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους για την πυρηνική ενέργεια, αλλά θέτοντας επίσης στόχο για τριπλασιασμό της παγκόσμιας πυρηνικής ικανότητας έως το 2050.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το περίπτερο της Net Zero Nuclear Blue Zone άνοιξε με ομιλίες από τους: Mohamed Al Hammadi, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος της Emirates Nuclear Energy Corporation. Sama Bilbao y León, Γενικός Διευθυντής, Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση· Scott Strazik, Διευθύνων Σύμβουλος, GE Vernova; και David Livingston, Ανώτερος Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γραφείο του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κλίμα.

Ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες 8 ημέρες στο περίπτερο της Blue Zone, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι της COP28. Ωστόσο, οι εγγραφές των περισσότερων γεγονότων θα αναρτηθούν στον ιστότοπο Net Zero Nuclear σύντομα μετά. Υπάρχει επίσης ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Πράσινη Ζώνη, το οποίο είναι προσβάσιμο στο κοινό.

Σήμερα 5 Δεκεμβρίου, Ημέρα Ενέργειας στο COP28, θα δούμε την έναρξη της δέσμευσης Net Zero Nuclear Industry Pledge, ενώ θα υπάρξουν και δύο εκδηλώσεις για την έναρξή του. Το πρώτο είναι το Net Zero Nuclear - Συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια (3rd Floor Shared Pavilion Space 3, Thematic Arena 3 -Κτίριο 88).

Αυτή η εκδήλωση θα κάνει προεπισκόπηση του τρόπου με τον οποίο η πυρηνική βιομηχανία μπορεί να ευθυγραμμιστεί και να συνεργαστεί καλύτερα με τις κυβερνήσεις για να επιταχύνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και να προβληματιστεί σχετικά με τη δραστηριότητα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στο COP. Η συνεδρία θα περιλαμβάνει επίσης μια επισκόπηση και επιλεγμένες περιπτωσιολογικές μελέτες από βασικές χώρες και περιοχές της πυρηνικής ενέργειας.

Η επίσημη έναρξη του Net Zero Nuclear Industry Pledge θα είναι μέρος της εκδήλωσης ATOMS4NETZERO, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της θεματικής ατζέντας της Προεδρίας του COP28. Αυτό θα γίνει σήμερα στις 18:30 τοπική ώρα. Το Pledge θα ξεκινήσει από τον Dr Sama Bilbao y León και τον H.E. Μοχάμεντ Αλ Χαμάντι (εδώ)